Virágzik a fiókás tyúktaréj a Szatmár-Beregi-síkságon

Nyíregyháza, 2015. március 20., péntek (MTI) – Virágzik a Szatmár-Beregi-síkságon a fiókás tyúktaréj, a gyertyános tölgyesek és a ligeterdők védett növénye, amely Magyarországon csak az Észak-Alföldön honos.

Habarics Béla, a Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a sárga virágú fiókás tyúktaréj együtt pompázik a tavasz jöttét jelző többi hagymás-gumós növénnyel, így a hóvirággal, az erdei krókusszal, a kárpáti sáfránnyal, a téltemetővel és a csillagvirággal.
A liliomfélék családjába tartozó fiókás tyúktaréj 5-15 centiméter magasra nő, a tövén közös burokban lévő két hagymájából. Sötétzöld tőleveleinek száma kettő, amelyek hosszúak, lándzsaszerűek, félhengeresek, belül üregesek. A sárga színű virágainak száma kettő-négy, s a virág kocsánya kopasz.
A tavaszhozó virágok – bár néhol nagyobb egyedszámban fordulnak elő Szatmár-Beregben – veszélyeztetettek élőhelyükön. Az ártéri erdők korábbi területi csökkenése, a termőhelyi viszonyok átalakulása, valamint az egykor jellemző tömeges gyűjtésük megtizedelték a ritka növényeket.
Habarics Béla hangsúlyozta, hogy az oltalom alatt lévő kikelethírnök virágokat a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fokozottan védik a Szatmár-Beregi-síkságon. Az érintett területeken rendszeres a jelenlétük, s emellett ismeretterjesztéssel, oktatással is felhívják a kirándulók, a környéken lakók figyelmét a megőrzésükre.

– MTI –
– MTI Fotó: Balázs Attila –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .