Vérplazmaközpontot adtak át Nyíregyházán

    Nyíregyháza, 2016. június 14., kedd (MTI) – Vérplazmadonor-központot létesített nagyságrendileg egymillió euró (több mint 310 millió forint) ráfordítással a CSL Plasma Kft., az új plazmaferezis-centrumot kedden adták át Nyíregyházán.
Az elsősorban plazmagyűjtéssel és a belőle készülő gyógyszerek előállításával foglalkozó ausztrál CSL Csoporthoz tartozó cégnek Magyarországon – Miskolc után – ez a második ilyen központja.
A harminc országban 16 ezer embert foglalkoztató plazmaspecialista vállalat új donorokat szeretne bevonni az életmentő láncolatba, ezért építi ki plazmaközpont-hálózatát Magyarországon is – mondta Pankotai Tamás, a CSL Plasma Kft. cégvezetője az eseményen. Világszerte több mint egymillió ember szorul olyan életmentő gyógyszerek segítségére, amelyek vérplazmából készülnek, itthon mintegy négyezer krónikus beteget kezelnek valamilyen plazma eredetű készítménnyel – ismertette.
A levett vérplazmából készült gyógyszerek vérzékeny, immunhiányos betegek gyógyítására, valamint baleseti vagy nőgyógyászati műtétek esetén vérzéscsillapítására alkalmasak. Pankotai Tamás közölte: a június első hetétől működő létesítményben évente több ezer plazmadonációt végezhetnek el.
Az eljárás lényegére kitérve az ügyvezető elmondta, plazmát minden egészséges, 18-60 év közötti ember adományozhat, legfeljebb évente 25 liter mennyiségben. A plazmaferezis során a vérből kinyerik a plazmát, majd a vörös- és fehérvérsejteket, valamint a vérlemezkéket visszajuttatják a donor szervezetébe. Az egy alkalommal levett plazma mennyisége általában 650 és 850 milliliter között van.
A törvényi feltételek szerint a vérplazmáért nem adható kompenzáció, az előzetesen komoly orvosi vizsgálaton áteső donorok az egy-másfél óráig tartó műveletért költségtérítést kapnak – hangsúlyozta az ügyvezető.
A CSL Plasma plazmagyűjtő vállalatból, a CSL Behring gyógyszeripari részlegből és a vakcinagyártó Seqirusból álló, Emil von Behring német orvostudós által alapított CSL Csoport két magyarországi központjában húsz egészségügyi szakembert foglalkoztat. Terveik szerint a később kialakítandó három-négy központtal további 80-100 szakembernek adnának munkát.
A cégcsoportnak Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Németországban és Svájcban is vannak nagyobb központjai. A cég első gyára a fertőző betegségek elleni szérum és oltóanyag gyártásával kezdte működését, majd vált Európában az első olyan vállalattá, amely ipari méretekben állít elő frakcionált plazmát.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .