VÁROSNAPI PROGRAMSOROZAT 2016. május 6-7-8.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata 2016-ban háromnapos Városnapi programsorozattal várja az érdeklődő nyíregyháziakat a város újratelepítésének 263. évfordulója alkalmából.

Ez alkalomból ünnepeljük Nyíregyháza és Rzeszów testvérvárosi kapcsolatának 20 éves jubileumát is melynek apropóján a Városnapok alatt ízelítőt kapunk lengyel kulturális és művészeti programokból is.

Május 6. (péntek)
A programsorozat a tavalyihoz hasonlóan kezdődik, a nyíregyháziak számára fontos, identitástudatot erősítő helyi értékek képviselőinek, értékgondnokainak emléklapot ad át dr. Kovács Ferenc polgármester a Városháza dísztermében.

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság az elmúlt évben (a meglévő 16 mellé) újabb 9 nemzeti értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba:
Így bekerült a nyíregyházi huszár,
Dr. Erdész Sándor néprajzkutató, múzeumalapító szakmai munkássága,
Dr. Korompay-Klekner Károly kórházszervező és sebészi tevékenysége,
a nyíregyházi Sóstói-erdő,
a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertje, mint növényi ritkaságok gyűjtőhelye,
Nyíregyháza legrégibb iratai,
Magyar szablyavívás, a Borsody-vívórendszer,
a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának régi kézirat és nyomtatványgyűjteménye,
a Jósa András Múzeum, mint a városi és megyei történeti értékek gyűjtőhelye.

Ezt követően szintén a Krúdy-teremben kerül sor a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság által kiírt fotópályázat ünnepélyes eredményhirdetésére.

Délután Ünnepi Közgyűlés ül össze Nyíregyháza és Rzeszów 20 éves testvérvárosi jubileuma alkalmából a Krúdy-teremben.

A Városalapítók szobránál 15.00 órakor várunk mindenkit a koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezésre.

A Kossuth téren 16 órakor Dr. Kovács Ferenc polgármester nyitja meg a szórakoztató színpadi programot, melynek része egy Prémvadászok koncert, az Igrice Néptáncegyüttes és a Szabolcs Néptáncegyüttes műsora. Este pedig Balkan Fanatik koncert szórakoztatja a városlakókat.

Délután a testvérvárosi jubileum jegyében nyílik meg a „Rzeszów régen és ma” című fotókiállítás a Pál Gyula teremben, majd a Kulturális Központ félemeletén a „KATYŃ című időszaki kiállítás nyitja meg kapuit.

varosnapok2_2016Május 7. (szombat)
10 órától színes forgatag vár mindenkit a Kossuth téren. Lesznek kézműves standok és kézműves foglalkozás, tavaszi virágok vására, a civil forgatag, népi játszótér. A Nyíregyházi Települési Értéktár mellett, testvérvárosunk is bemutatkozik. A városalapítók szobránál egész nap ingyenesen használható játékok (ugrálóvár, óriáscsúszda, trambulin) várják a gyermekeket.

A nagyszínpadon délelőtt 10 órától este 10-ig lesznek programok. Gyermekműsor, néptánc és moderntánc, a nemzetek kultúrája is megjelenik a kínálatban. 15 órakor pedig elkezdődik a Nyíregyházi Zene Ünnepe.

Délután a Váci Mihály Kulturális Központban nyitja meg kapuit a II. Nyíregyházi Nemzetközi Plain-AIR Művésztelep kiállítása. A rzeszówi, eperjesi és nyíregyházi művészek április 29-től vendégeskednek és alkotnak a Sóstói Múzeumfaluban.

Május 8. (vasárnap)
Vasárnap is folytatódik a kulturális, szórakoztató programsorozat. A Kossuth téren délelőtt testvérvárosunk mutatkozik be, 16 órától a nagyszínpadon megkezdődik az Akusztikus Zene Ünnepe. S persze egész nap vár mindenkit a vásári forgatag.

14 órakor a Városi Galériában a „10 éves az Eperjesi ÁTRIUM Galéria” című kiállítás nyílik meg a nagyközönség előtt.

További információk, és a részletes program megtalálható a nyiregyhaza.hu honlapon.

Az önkormányzat szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a három napig tartó ünnepi programsorozatra.

– Nyíregyháza MJV –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .