Vadász György: fontos, hogy a kkv-szektor erősödjön

    Budapest, 2015. november 13., péntek (MTI) – A magyar kis- és középvállalkozói (kkv) szektor erősödését, fejlődését nagyon fontosnak tartja a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, Vadász György szerint ez elősegíti azt is, hogy a belföldi vásárlóerő növekedjen.

Vadász György az M1 aktuális csatornának nyilatkozva pénteken úgy vélekedett, mindezt segíti az uniós támogatások mellett a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának (nhp) bankokra gyakorolt hatása és a kormány bürokráciacsökkentő programja.
Emlékeztetett: a versenyszférában foglalkoztatottak 73 százalékának a kkv-k adnak munkát és ezek a vállalkozások állítják elő a GDP 50 százalékát, ám az exportból mindössze 23 százalékkal részesednek. A 2016-2020 közötti költségvetési ciklusban az uniós támogatások 16 százalékát a kkv-k fejlesztésére, ugyancsak 16 százalékát a foglalkoztatás bővítésére, 9 százalékát pedig innovációra, fejlesztésre fordítják, ezzel a lehetőséggel élni kell – hangsúlyozta.
Kitért arra is, hogy a kkv-szektor a rendszerváltás óta forrásszegény. Véleménye szerint a külföldi tőkére, amelyet minden kormány támogatott, szükség volt, ugyanakkor a hazai vállalkozások versenyhelyzete nem tette lehetővé a saját forrás növekedését. Ebben hozott jelentős változást az nhp – tette hozzá. Kifejtette: az MNB most egy olyan garantőr intézmény létrehozását hirdette meg a mikro- és kisvállalkozások részére, amely a bankok számára is ösztönző lehet.
Fontos, hogy a bankoknál is szemléletváltás következzen be, hosszú távon gondolkodjanak, érezzék, hogy ez a kör fontos piaci szereplő lesz számukra, ha fejlődik, aminek feltételei megvannak – mondta Vadász György.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .