Új falkavezért választottak a Nyíregyházi Állatpark oroszlánjai

Nyíregyháza, 2015. március 27., péntek (MTI) – A tavaly húszévesen elpusztult hím helyére új falkavezért választott a Nyíregyházi Állatpark oroszláncsapata, az “uralkodó” egy másfél éves, a ritka krugeri oroszlán (Panthera leo krugeri) alfajhoz tartozó egyed lett.

Az Inkosi névre hallgató hím oroszlánt az idősebb nőstények kisebb harcok után már elfogadták, így remélhetőleg méltó utódja lesz a végelgyengülésben kimúlt Eleknek, az állatpark első állatának – mondta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő pénteken az MTI-nek.
Inkosi azonnal felismerhető a falkában, világos színével kiválik a többi társa közül, mivel a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj egyik populációjához tartozik. Ez a ritka populáció Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén él, világos színe a rejtőzködést segíti.
Érdekesség, a faj utódai csak akkor lesznek fehéres-bézs színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel – magyarázta a szóvivő. Inkosinak a normál színezetű oroszlánhölgyek mellett van egy Bintinek elnevezett, világos színű “menyasszonya” is, így a szakemberek készülhetnek majd a fehér kölyök érkezésére.
A dél-afrikai őslakosok már régóta ismerték a fehér oroszlánokat, tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati azt jelenti, “a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.”
A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) című könyv megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává vált.
Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. Napjainkban állatkertben és rezervátumokban élő egyedek száma nem éri el az ötszázat, köztük kettő a Nyíregyházi Állatparkban látható.

– MTI –
– MTI Fotó: Balázs Attila –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .