Több mint hatmilliárdos fejlesztési projektcsomag Nyíregyházán

    Nyíregyháza, 2016. március 31., csütörtök (MTI) – Több mint hatmilliárd forint értékű, az európai uniós támogatású terület- és településfejlesztési, valamint a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében megvalósuló projektcsomagról döntött csütörtöki ülésén a nyíregyházi önkormányzati közgyűlés.

A testület tagjai által egyhangúlag elfogadott pályázati program részeként mintegy kétmilliárd forintot fordítanak majd a foglalkoztatás javítására, másfél milliárdot a közlekedés feltételrendszerének bővítésére, csaknem egymilliárdot a városhoz tartozó üdülőhely, Sóstógyógyfürdő újabb turisztikai célú beruházásaira, 950 milliót a munkaerő-mobilitás erősítésére, 662 milliót a környezetvédelmi infrastruktúra továbbépítésére, valamint 60 millió forintos keretből fejlesztik az egészségügyi és a szociális ellátás intézményhálózatát.
A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely továbbá részt vesz két közvetlen brüsszeli, csaknem 69 ezer euró értékű kapcsolaterősítő programban is, valamint együttműködik innovációs, gazdasági versenyképességi és társadalmi feladatok erősítésében uniós partnervárosaival.
A foglalkoztatás javításához rendelkezésre álló 2 milliárd 56 millió forintból a többi között hiánypótló szakmai képzéseket, valamint az álláshoz juttatás és a dolgozói bér támogatását tervezik, amely együttesen mintegy 2500 munkavállalót érinthet.
A munkaerő-mobilitást és a városi közlekedés feltételeit javító beruházások között utak felújítása, közlekedési csomópontok kialakítása és korszerűsítése, valamint a kerékpárút-hálózat további bővítése szerepel 2020-ig Nyíregyházán.
A környezetvédelmi infrastruktúrát a belvízelvezető rendszer és védműveinek fejlesztésével javítják a következő években.
A gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőn kerékpárkölcsönző-állomást, parkolókat, interaktív pontokat, szökőkutat, nyilvános illemhelyet alakítanak ki, bővítik az idegenforgalmi attrakciók közötti sétányt, valamint a zöld területeket, illetve csapadékvíz-elvezető hálózat épül. Emellett erősítik az üdülőhely üzleti marketingtevékenységét is, belföldön és külföldön egyaránt.
A déli városrészben felújítanak egy háziorvosi és védőnői rendelőt, míg a belvárosi szakorvosi rendelőintézetnél parkolót építenek.
Az európai uniós Tech Town pályázati programban angol, dán, francia, horvát, ír, lett, olasz, spanyol és svéd városokkal működik majd együtt Nyíregyháza a klaszter rendszerű digitális gazdaság fejlesztésében, míg testvértelepüléseivel a társadalmi szerepvállalás és az önkéntesség polgárok általi előmozdítását tervezik kapcsolaterősítéssel.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .