Táncpedagógus képzést indít a táncművészeti főiskola Nyíregyházán

    Nyíregyháza, 2016. február 12., péntek (MTI) – Táncos és próbavezető alapszakot indít szeptemberben a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) a Nyíregyházi Egyetemen – jelentették be a nyírségi felsőoktatási intézmény vezetői pénteken a szabolcsi megyeszékhelyen.

Az egyetem ünnepi szenátusi ülése után tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a hároméves főiskolai alapképzés a keleti országrészből és a határon túli területekről érkező néptáncosok, oktatók és társulatvezetők szakirányú felsőfokú képzését teszi lehetővé. Ezzel a lépéssel ismét elérhetővé válik az MTF budapesti székhelyén kívüli oktatás azt követően, hogy 2011-ben ezt a képzési formát a felsőoktatási törvény kivezette a hazai oktatási rendből.
A törvény időközbeni módosításával 2015 szeptemberétől ismét lehetőség nyílt vidéki képzések elindítására.
magyar_táncház-2013 A nyíregyházi képzés nagy jelentőségű a felvidéki, a kárpátaljai és az erdélyi néptáncegyüttesek számára, mivel ezeken a területeken nincs olyan felsőfokú szakirányú táncművész vagy táncpedagógus képzés, amely a szakmai továbbfejlődést szolgálná.
A szeptemberben induló táncos és próbavezető alapszak (néptánc specializációval kiegészülve) minimálisan 15 és legfeljebb 25 hallgató felvétele esetén indul el, és államilag finanszírozott, illetve önköltséges képzési formában egyaránt elérhető. Az oktatáshoz szükséges infrastruktúrát a Nyíregyházi Egyetem, míg a képzést végző tanárok nagyobb részét az MTF adja. Az új szakra február 15-ig lehet jelentkezni.
Az ünnepi szenátusi ülésen bemutatták a Nyíregyházi Egyetem új logóját és címerét, valamint a felsőoktatási intézmény konzisztóriumának tagjait is.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .