Tájékoztatás – kerti hulladék égetésének szabályai

    „Nyíregyháza Megyei Jogú Város Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete tájékoztatja a lakosságot, hogy a köztisztaság fenntartásáról szóló 18/2006. (VI.1.) önkormányzati rendelet szerint a város közigazgatási határain belül – a belváros (nagykörúton belül) területén, a közterületeken, valamint azokban a városrészekben, ahol a biohulladék elszállítása megoldott, a nyílttéri égetés nem megengedett.

Az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetben tűrt állapotként elfogadottan, az alábbi feltételek betartásával lehetséges:
Családi házas övezetben az égetés március 15-től május 31-ig, valamint szeptember 1-től november 15-ig a tűzgyújtási tilalom betartásával, nappal, szélcsendes időjárási viszonyok között tűrt állapotként elfogadott.

A kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz eloltható, illetve terjedése megakadályozható.
Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot. Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel kapcsolatban keletkezett hulladék égetése nem megengedett. Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet. A város belterületein a közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik a tűzgyújtás , az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok betartását.
Tűzgyújtási tilalom illetve szmog-helyzet esetén az avar és kerti hulladékok égetése tilos.
Tűzgyújtási tilalom elrendeléséről a http://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon tájékozódhatnak.”

– Nyíregyháza MJV –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .