Szilvalekvárfőző versenyt rendeznek a hétvégén Szatmárcsekén

    Nyíregyháza, 2016. augusztus 17., szerda (MTI) – Húsz csapat méri össze tudását a 18. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen pénteken és szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

A magyar-ukrán határon, a Tisza mellett fekvő községbe a környező falvak csapatain túl Felvidékről, Kárpátaljáról, Partiumból és Székelyföldről is érkeznek profi lekvárfőzők – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.
Mint az önkormányzat honlapján felidézik, Szatmárcsekén több száz éves hagyománya van a szilvalekvárfőzésnek. A helyiek úgy tartják, az igazi szilvalekvár a “nemtudom” szilvából a legfinomabb: az apró szemű, rendkívül ízletes gyümölcsből jellegzetes illatú és zamatú lekvár készül, de szintén finom lekvárt főzhetnek a hozzáértők a környéken több helyen termő besztercei és lepotica fajtájú szilvákból is.
A verés, a szedés, a mosás, a válogatás, a magvalás, a ciberézés, valamint a rostálás és a sűrítés munkafolyamatai után kezdődhet el az igazi lekvárfőzés, amelynek technikáját generációk adták át egymásnak. Részben erre a tudásra épül a rendezvény is: a vályogból rakott katlanokban, rézüstökben egy napon keresztül rotyog a cibere, majd az egyre sűrűbb lekvár.
A rendezvényen a látogatóknak lehetőségük van megkóstolni a lekvárral készült ételeket és süteményeket, például a derelyét, a szilvalekváros porlóst vagy a pezsgős pogácsát szilvalekvárral és tejföllel.
A fesztivál ideje alatt változatos programokat kínálnak a látogatóknak, a gyerekeket arcfestéssel és a népi játékokkal várják, elindul a települést körbejáró kisvonat, de lesz íjászbemutató is. A zenei programban a hagyományőrző csoportok és könnyűzenei előadók lépnek fel Szatmárcsekén.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .