Ruszinkó Ádám: a gyógyhelyi pályázatokkal folytatódhat a hazai egészségturizmus fejlesztése

    Nyíregyháza, 2015. május 20., szerda (MTI) – A fürdőket érintő idei európai uniós pályázati lehetőségek gyógyhelyek fejlesztését, energetikai korszerűsítések megvalósítását és beruházások kedvezményes hitelekkel történő támogatását célozzák – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Magyar Fürdőszövetség nyíregyházi közgyűlésének szerdai sajtótájékoztatóján.
Ruszinkó Ádám elmondta: a tervek szerint a gyógyhelyi fejlesztésekhez maximum egymilliárd forint összegű támogatásra pályázhatnak majd a fürdőüzemeltetők, s a pályázatot várhatóan augusztusban hirdetik meg.
Hozzátette, hogy emellett az épületek energetikai fejlesztésére is lehet majd pályázniuk a vállalkozásoknak, továbbá a pénzügyi eszközök biztosításához pedig kedvezményes hitellehetőséget vehetnek igénybe.
A helyettes államtitkár megemlítette azt is, hogy informatikai és kutatásfejlesztési pályázati lehetőségeket ugyancsak igénybe vehetnek majd a fürdők, illetve a szakemberképzéshez szintén kaphatnak támogatást.
A kutatásfejlesztéssel kapcsolatban külön szólt arról, hogy az egészségturizmus lényeges szegmenséről van szó, hiszen a magyarországi gyógyvizek nemcsak a reumatikus kezelések eredményességét segítik elő, hanem bel-, bőr- és nőgyógyászati, illetve légzőszervi terápiákra is alkalmasak.
Ruszinkó Ádám tájékoztatott a fürdők Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszeréről is, amely szerinte garancia a szolgáltatás színvonalára. Elmondta, eddig 12 fürdőüzemeltető 21 egységét minősítette.
Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke hozzáfűzte, hogy a következő 2-4 évben várhatóan az igényes magyarországi vállalkozások mindegyike megméretteti magát a védjegy minősítési rendszerén.
A szövetségi vezető szólt arról is, hogy a fürdők felkészültek az idei szezonra, szabadtéri létesítményeiket is megnyitják május végéig.
Podlovics Roland, a nyíregyházi Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette: a 2013-ban gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőn június közepén nyitják meg a wellness-fürdő új gyógyászati szárnyát, a reumatikus-, bőr- és nőgyógyászati betegségeket kezelő orvosi részleg egy 2,1 milliárdos komplex fejlesztés keretén belül 380 millió forintért épül.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .