Rio 2016 – Hétfőn rajt kajak-kenuban, öt érem a cél

 

    Budapest/Rio de Janeiro, 2016. augusztus 14., vasárnap (MTI) – Hétfőn kezdődnek a kajak-kenu küzdelmek a riói olimpián, ahol a 15 fős magyar válogatott öt érem megszerzésének reményében száll vízre.

“Örülnék annak, ha öt érmet elhoznánk, és abban lenne egynél több arany. Szerintem ez van a legközelebb a valósághoz” – mondta az MTI-nek előzetesen Storcz Botond vezetőedző, aki versenyzőként maga is háromszor nyert az ötkarikás játékokon (Sydneyben és Athénban).
A sportágért rajongó közvélemény és a szakma a női válogatott minden egységét éremesélyesként kezeli. Kozák Danuta három számban is vízre száll majd a Rodrigo de Freitas Lagúnában: egyesben és a négyes tagjaként címvédésre tör, míg párosban gyerekkori barátnőjével, Szabó Gabriellával több közösen megszerzett világbajnoki cím után most az olimpián is a dobogó tetejére állnának. A négyes majdnem ugyanabban az összeállításban versenyez Rióban, mint tette azt négy éve Londonban, amikor húsz év szünet után szerzett aranyérmet Magyarországnak ebben a számban. Akkor Szabó, Kozák és Fazekas-Zur Krisztina mellett Kovács Katalin ült a hajóban, most a visszavonulását két hete bejelentő Kovács helyén Csipes Tamara, az 1988-ban olimpiai bajnok Csipes Ferenc lánya szerepel.
Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar ötkarikás bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István pedig ugyancsak vízipólóban (1976) diadalmaskodott.
A női kajakos csapat ötödik tagja Douchev-Janics Natasa, aki korábban három aranyérmet is gyűjtött, Londonban pedig harmadik lett mostani számában, K-1 200 méteren. Ezúttal csak a sprintszámban lesz érdekelt, s nagy tettnek számítana, ha pályafutása ötödik olimpiáján sikerülne érmet nyernie.
A férfi kajakosoknál és kenusoknál minden magyar induló olimpiai újonc. Utóbbi szakágban Vasbányai Henrik 1000 méter egyesben és párosban is versenyez majd Rióban, a jobb eredményre Mike Róberttel van esélye. Duójuk 2013-ban vb-t nyert, 2014-ben és 2015-ben pedig második lett, s most is dobogóesélyes. Különösen annak fényében van ez így, hogy dopping miatt román, fehérorosz és orosz riválisaik közül többet is eltiltott a rajt előtt a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség.
A dopping, illetve a doppinggyanú ugyanakkor a magyar válogatottat sem kerülte el a válogatási és felkészülési időszakban, a férfi kajakos csapatot többször is át kellett alakítani. Így került be szinte az utolsó pillanatban az utazók közé a Tótka Sándor, Molnár Péter 200-as duó, amely vb-címvédőként szállhat majd vízre az ötkarikás regattán.
A 15 versenyzőn kívül további két magyarral is találkozhatnak majd a mezőnyben a szurkolók: a korábban egyformán magyar színekben világbajnok Bededek-Ruzicic Dalma és Keresztesi Alexandra közül előbbi a szerb, utóbbi az argentin együttest erősíti Rióban.
A küzdelmek hétfőn az előfutamokkal rajtolnak, a döntőkre kedden, csütörtökön és szombaton kerül sor.
A magyar csapat:
férfiak:
K-1 1000 m: Kopasz Bálint
K-2 1000 m: Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin
K-4 1000 m: Hufnágel, Ceiner, Kugler Attila, Somorácz Tamás
K-1 200 m: Molnár Péter
K-2 200 m: Tótka Sándor, Molnár Péter
C-1 200 m: Hajdu Jonatán
C-1 1000 m: Vasbányai Henrik
C-2 1000 m: Vasbányai, Mike Róbert
nők:
K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Szabó Gabriella, Kozák
K-4 500 m: Szabó, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina
K-1 200 m: Douchev-Janics Natasa

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .