Pécsi Pénzügyi Napok – Quaestor – MNB-igazgató: a brókerügyek nem veszélyeztetik a pénzügyi rendszer stabilitását

    Pécs, 2015. március 26., csütörtök (MTI) – A brókercégek ügyei nem veszélyeztetik a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, a problémával azonban foglalkozni kell, mivel nagyon sok ember megtakarítását érinti – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója csütörtökön Pécsett.

Nagy Márton, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, és mások mellett a Magyar Közgazdasági Társaság által kilencedik alkalommal szervezett Pécsi Pénzügyi Napokon tartott előadást.
A jegybank ügyvezető igazgatója rámutatott: a hazai befektetési szolgáltatói piac 26 ezer milliárd forintot tesz ki, ebből 200-300 milliárd volt a bedőlt brókercégeknél, ami a teljes volumen alig 1 százaléka, még további 600-700 milliárd van a nem banki hátterű brókercégeknél.
Úgy vélte, bár “elszeparált” eseményről van szó, a pénzügyi rendszer erős és biztonságos, mivel azonban a brókerügyek széles társadalmi rétegeket, több tízezer embert érintenek, nem lehet a probléma mellett szó nélkül elmenni.
Nagy Márton előadását követően újságíróknak azt mondta: az MNB ezért is lép fel olyan jogszabály módosítási kezdeményezéssel, amely a felügyelet számára a jövőben több jogosítványt ad, a brókercégek számára szigorúbb működést ír elő.
Az MNB ügyvezető igazgatójának szavai szerint zavarok főleg a nem banki hátterű brókercégek piacán vannak, a banki hátterű pénzügyi befektetési szolgáltatók ugyanis nagyon erősek. Már látható, hogy a pénzek elkezdtek az előbbiektől az utóbbiak fel áramolni, mert az ügyfelek úgy érzik, befektetéseik ott nagyobb biztonságban vannak – tette hozzá.
Nagy Márton emlékeztetett arra, hogy az MNB kedden bejelentette, a jegybank kezdeményezi a Befektető-védelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .