Párt kapott a nyíregyházi szumátrai tigris

    Nyíregyháza, 2015. május 7., csütörtök (MTI) – Párt kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő szumátrai tigris hím, a nőstény a nemzetközi fajmegmentési tenyészprogram keretében Hollandiából érkezett a nyírségi állattársához csütörtökön.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője, osztályvezetője az MTI-nek elmondta: az egy éve Nyíregyházán élő, öt éves, Giora névre hallgató hímtől, valamint a két éves holland, Lara nevű nősténytől azt várják, hogy népes családot alapítanak a Sóstói-erdőben lévő állatkertben.
Az összeszoktatásukat az érkezés napján megkezdték, és azzal a szakemberek szerint nemigen lesz gond, mivel az állatok az őket egymástól elválasztó kifutói rácson keresztül “már egymáshoz dörgölőznek”.
A macskafélék családjának ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Egyike azonban azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort – magyarázta Révészné Petró Zsuzsa. Kilenc alfaja közül három, a bali, a kaszpi és a jávai tigris mára teljesen kipusztult, és a többi, a szibériai, a bengáli, az indiai, a dél-kínai, a maláj és a szumátrai tigris is veszélyben van.
A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra-szigetének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő.
Magányosan vadászik, zsákmánya főként a közepes termetű növényevő állatok közül kerül ki.
A faj a természetes élőhelyeinek elpusztítása és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett állatok közé. Fél évtizeddel ezelőtt, az 1970-es években a szabadon élő szumátrai tigrisek számát ezer körülire tették, 1996-ban viszont a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából már csak 250 becsülte létszámukat. A fajmegmentési programnak köszönhetően jelenleg mintegy 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben háromszázat tartanak nyilván.
Révészné Petró Zsuzsa megemlítette még: a Nyíregyházi Állatpark nagymacska gyűjteménye páratlannak számít Európában, hiszen csak tigrisből négy alfaj látható ott. A ritka és különlegesen csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli, s a maláj tigris már párban él a nyírségi állatkertben, s remélhetőleg szaporodik majd az összeálló szumátrai kettős is.

– MTI –
– MTI Fotó: Balázs Attila –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .