Növelte bérleteseinek számát a nyíregyházi színház

Nyíregyháza, 2016. május 30., hétfő (MTI) – A tavalyihoz hasonló nézőszám mellett növelte bérleteseinek számát 2015/16-os évadában a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház – közölte a nyírségi teátrum ügyvezetője a hétfői évadzáró társulati ülésen.

Kirják Róbert elmondta, hogy idén mintegy 95 ezer néző volt kíváncsi a színház előadásaira, 21 598-an pedig bérletet váltottak, ami 234-el több, mint a 2014/15-ös évadban. Ehhez hasonló emelkedésre az elmúlt tíz évben nem volt példa – jegyezte meg.
Az előző szezonhoz képest négy előadással többet, 437-et teljesített a társulat, amit országosan is kiemelkedő teljesítménynek nevezett az ügyvezető. A szezon legsikeresebb előadásai között Ivo Krobot Túl zajos magány és Olt Tamás Taurin-Trauma című darabjait említette Kirják Róbert. A Túl zajos magányt a Pécsi Országos Színházi Találkozón is bemutatják, a Belügyminisztérium támogatásával színpadra állított Taurin-Traumából pedig ősszel országszerte további nyolc előadást tartanak.
A 2016/17-es színházi szezonban öt nagyszínpadi és három kamaraszínházi bemutatóra várják a nézőket, de négy gyerek- és egy vendégelőadást is láthat majd a nyíregyházi közönség – mondta Kirják Róbert.
A nagyszínpadon műsorra tűzik Déry Tibor, Pós Sándor, Presser Gábor és Adamis Anna Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicaljét Tasnádi Csaba rendezésében. Az Emilia Galotti című Gotthold Ephraim Lessing-darabot Keresztes Attila állítja színpadra. Michael Frayn Függöny fel! című vígjátékát Puskás Tivadar rendezi. Hamvai Kornéltól a Castel Felicét Göttinger Pál színrevitelében láthatják a nézők. Thornton Wilder, Michael Stewart és Jerry Herman Hello, Dolly! című vígjátékát pedig Szente Vajk rendezi.
A Krúdy Kamaraszínpadon Borisz Akunyin Sirály című darabját, Jimmy Roberts és Joe DiPietro Ájlávjú. de jó vagy, légy más! című zenés művét, és a Főfőnök című Lars von Trier-film színpadi adaptációját mutatják be.
A hétfői társulati ülésen kiosztották a most záruló évad elismeréseit is: Horváth László Attila színész a város nívódíját és a társulat Móricz-díját is megkapta, a műszaki személyzetnek adható Arany-kalapács díjjal Pápai László anyagbeszerzőt jutalmazták, a teátrumot korábban 16 éven keresztül vezető Tasnádi Csaba rendezőt pedig a társulat örökös tagjává választották.
Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az évadzárón elmondta, hogy a város közgyűlése várhatóan június végi ülésén írja ki a színházvezetői pályázatot, a pályáztatást október végéig le szeretnék zárni. (Schlanger Andrásnak, a Móricz Zsigmond Színház Nonprofit Kft. 2015. február 19-én megválasztott ügyvezetőjének megbízatását 2016. február 9-én indoklás nélkül, rendes felmondással szüntette meg a polgármester, aki az ügyvezetői feladatokkal a 2002 óta a színház vezetésében dolgozó cégvezetőt, Kirják Róbertet bízta meg.)

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .