Nőtt a helyi adóbevétel Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2015. augusztus 27., csütörtök (MTI) – Közel 600 millió forinttal nőtt és meghaladta a 4,5 milliárd forintot a helyi adóbevétel az első fél évben Nyíregyházán – hangzott el a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzati közgyűlésén csütörtökön.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a testület elé került pénzügyi jelentésben kiemelte: a múlt évi több mint 3,9 milliárd forinttal szemben június végéig 4 milliárd 506,4 millió forint helyi adót fizettek be az adóalanyok a nyírségi nagyvárosban.
Az iparűzési-, az építmény, a gépjármű- és a talajterhelési adóból a tavalyihoz képest egyaránt nagyobb összeg folyt be a helyhatóság számlájára, együttesen 583,4 millió forinttal.
A polgármester szerint az idén 34,1 milliárd forintból gazdálkodó Nyíregyházán az állami forrásokból és a helyi adóbevételekből az intézmények működése, az önkormányzati feladatok ellátása biztosított volt az első fél évben.
Kovács Ferenc hangsúlyozta, hogy a város pénzügyi helyzete stabil, a közintézmények finanszírozása optimálisnak mondható.
A legnagyobb összeg az iparűzési adóból folyt be eddig, 2 milliárd 904,3 millió forint. Ez az összeg 284,2 millió forinttal több a múlt évinél.
Építményadót 1 milliárd 326,7 millió forintot fizettek be az érintettek, 299,2 millióval többet a tavalyinál.
Gépkocsiadóból pedig a 206,3 milliós 2014. első fél évi összeggel szemben 210,8 millió forint teljesült.
Emellett idegenforgalmi adóból 17,8 millió, talajterhelési adóból 10,6 millió, míg termőföld bérbeadásából 1,4 millió forint volt a város bevétele az első fél évben.
Az adómorál javulását mutatja, hogy pótlékokból és bírságokból csökkent a bevétel Nyíregyházán, 36,4 millióról, 34,4 millió forintra.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .