Nemzetközi kulturális programmal ünnepli újratelepítésének évfordulóját Nyíregyháza

Nyíregyháza, 2015. május 6., szerda (MTI) – Nemzetközi kulturális programmal ünnepli újratelepítésének 262. évfordulóját a hét végén Nyíregyháza. Ulrich Attila, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a háromnapos rendezvénysorozat csütörtökön két német kiállítás megnyitásával kezdődik meg.

Nyíregyháza testvérvárosa, Iserlohn levéltára a Dortmundhoz közeli település történetét mutatja be, múzeuma pedig a híres iserlohni dohányszelencék gyűjteményét állítja ki a helyi levéltárban, illetve a múzeumban.
A programba pénteken bekapcsolódnak a I. Nyíregyházi Nemzetközi Plein-Air Művésztelep résztvevői is, akik tárlaton mutatják be alkotásaikat a nyírségi nagyváros művelődési központjában.
A művésztelepet a nyíregyházi és az iserlohni önkormányzat közösen szervezi, két év múlva a német településen, négy év múlva újra Nyíregyházán találkoznak a résztvevők. A Sóstói Múzeumfaluban jelenleg, április 30-tól tizenkét német, magyar, román és szlovák festő, illetve grafikus alkot. A képzőművészek egy-egy művüket felajánlják majd a két város múzeumainak, ahol a következő években gyűjteményt hoznak létre a kortárs alkotók festményeiből, rajzaiból.
A szabolcsi megyeszékhely 1753-as újratelepítéséről pénteken ünnepi önkormányzati közgyűlésen emlékeznek meg, amely egyben Nyíregyháza és Iserlohn 25 éves, valamint Nyíregyháza és Szatmárnémeti (Románia) 15 éves testvérvárosi kapcsolatának emlékező rendezvénye is.
Az újratelepítés során, 262 évvel ezelőtt a török időkben szinte elnéptelenedett Nyíregyházára gróf Károlyi Ferenc földbirtokos szlovák (tót) ajkú telepeseket költöztetett Békés, Borsod, Nógrád, valamint a felvidéki Hont és Zólyom vármegyékből. Békésben Petrikovics János szarvasi csizmadiamester szervezte az áttelepítést, őt és Károlyi Ferencet ma városalapítóként tisztelik a nyíregyháziak.
Köztéri szobruknál az ünnepi közgyűlés után koszorúzás lesz, majd német és magyar művészek adnak ünnepi hangversenyt a helyi művelődési központban a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Azt követően a városháza előtti Kossuth téren akusztikus zenét és a Dimenzió Zenekar Rockadili koncertjét hallhatják az érdeklődők.
Szombaton a Kossuth téren művészeti együttesek fellépésével, kézműves és iparművészeti bemutatóval, gasztronómiai programokkal folytatódik a rendezvény, este pedig zárásként utcabál lesz, Folkfusion Band-koncerttel.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .