Négy rénszarvasborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza, 2015. május 28., csütörtök (MTI) – Egy héten belül négy rénszarvas (Rangifer tarandus) született a Nyíregyházi Állatparkban.

A borjak egészségesek, világrajövetelük után már néhány perccel lábra álltak és követték anyjukat, pár naposan pedig már csaknem ugyanolyan gyorsan szaladnak, mint a kifejlett állatok – közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő csütörtökön az MTI-vel.
A park szakemberei az állatok nyugalma érdekében “szarvas ovit” kerítettek el, a kicsik később csatlakozni fognak az immár tizenhat tagú tenyészcsapathoz. A borjak öt-hat hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, két-három hetesen azonban már elkezdik kóstolgatni a szálas takarmányt.
A borjak születése a természetben is ebben az időszakban történik, mivel a késő tavaszi, kora nyári állatok már elég erősek ahhoz, hogy csatlakozzanak csordájukhoz az őszi nagy vándorlások idején. A rénszarvasok vándorlásuk idején naponta 15-65 kilométert tesznek meg.
Az északi-sarkvidéki nomád népek számára a rénszarvas a legfontosabb állat, a hazai háziállatok sarkvidéki megfelelője. Több mint háromezer éve szelídítették meg, felhasználják tejét, húsát, szőrét és agancsát, valamint teherhordásra is alkalmazzák.
A rénszarvascsordák Skandináviában pár száz állatból állnak, Észak-Amerikában – ahol karibunak nevezik őket – a csorda létszáma az ötszáz egyedet is meghaladja. Az állat patái szélesek, akár egy hócipő, így nem süllyed el a hóban és a mocsaras területeken, a hideg ellen pedig vastag, sűrű szőrzet védi.
Ennél a fajnál – a szarvasfélék között egyedülálló módon – a hím és a nőstény is viseli az agancsot; a borjak fején egyéves korban kezd el nőni a fejdísz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .