Mézeskalács-fesztivál Debrecenben

    Debrecen, 2016., július 30., szombat (MTI) – Megkezdődött 9. Mézeskalács-fesztivál szombaton Debrecen, a rendezvény célja, hogy ápolja a mézeskalács-készítés több évszázados hagyományát – mondta az esemény szombati megnyitóján a város alpolgármestere.
Komolay Szabolcs arról beszélt, hogy Debrecen történelme az évszázadok során rengeteg értéket teremtett, és ezek között a kézműves hagyományok meghatározóak. A mézeskalács-készítés a 18. századtól van jelen a városban, és fontos cél, hogy ezt a hagyományt ne csak a múzeumok őrizzék, hanem a mézkészítéshez kötődő mesterségeket a fesztivál segítségével is megismerhessék az emberek – tette hozzá. A fesztivál három küldetést is teljesít a rendező Déri Múzeum igazgatója elmondása szerint. Egyrészt továbbviszi a mézeskalács-készítés hagyományát, amely a 18. századtól Közép-Európában Dél-Németországtól Brassóig meghatározó volt, másrészt bemutatkozási lehetőséget nyújt a jelenlegi mestereknek – hangsúlyozta Angi János. Ugyanakkor gondot fordítottak arra, hogy valódi fesztivál legyen a rendezvény – tette hozzá. A vasárnap estig tartó eseményen kirakodóvásár, népi játszótér, kézműves foglalkozások, gyermekszínházi előadás, bábjáték, népzenei együttesek koncertjei várják az érdeklődőket a debreceni Déri téren.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .