Megkezdődött a 15. Vidor Fesztivál Nyíregyházán

    Nyíregyháza, 2016. augusztus 26., péntek (MTI) – Több száz színházi, könnyűzenei és kulturális programmal várják az érdeklődőket a tizenötödik alkalommal megrendezett Vidor Fesztiválra Nyíregyházán, a szeptember 3-ig tartó programsorozat ünnepélyes megnyitóját péntek este tartották a nyírségi megyeszékhelyen.

A Kossuth téren, a római katolikus templom szomszédságában felállított nagyszínpadon Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a fesztivál a nevetést és a szórakozást képviseli, ezt a “gyógyító erő” receptjét a nyíregyháziak immár tizenöt éve ismerik.
Kifejtette, egy nemzet jövője annak kultúrájában is rejlik, ezt pedig fontos közvetíteni a hétköznapokban. A kormány ezért a vidéki kultúra támogatására 18 milliárd forintot biztosít idén, a vidéki fesztiválokat pedig 250 millió forintos pluszforrással támogatja – hangsúlyozta Szabó Tünde.
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, a 2016-ban jubiláló fesztivál a legnagyobb kulturális rendezvénynek számít a nyírségi megyeszékhelyen. A megnyitóra összegyűlt közönséget Kirják Róbert, a szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezetője, Tasnádi Csaba ötletgazda és a Vidor főszponzora, a Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója, Bige László is köszöntötte.
A megnyitó után a Besh o droM és a francia Sergent Garcia szórakoztatta a közönséget.
A kilencven százalékban ingyenes programsorozatot Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye további 21 településén rendezik meg. A versenyprogramban a hazai színházak és színtársulatok tizenhat produkcióját láthatja a közönség. Nyíregyházán lép fel többek között a Győri Nemzeti Színház, a budapesti Thália Színház, a József Attila Színház és a Katona József Színház, illetve a Vígszínház társulata olyan színművészekkel, mint Vándor Éva, Szervét Tibor, Szerednyey Béla, Hernádi Judit, Ónodi Eszter, Kern András, Józsa Imre vagy Hegedűs D. Géza.
A Makk Károly vezette zsűri kilenc díjat ítél majd oda a színházi programban résztvevő teátrumoknak, illetve a darabokban legjobb teljesítményt nyújtó művészeknek.
Fellép a szerbiai Boban Markovic Orkestar, a mexikói Los de Abajo, valamint az afrikai Maliból érkező Songhoy Blues együttes, a hazai művészek közül például Rúzsa Magdi, a Karmapirin, Szabó Balázs Bandája, Péterfy Bori, a Honeybeast, a The Biebers és a Budapest Bár.
A rendezvényfolyam a Kossuth tér mellett a Korzó Színpadon és Vidor Kertben is megkezdődött, a zenei koncertek és a kiállítások mellett lesz slam poetry-show, a Vidor Faluban gasztronómiai ínyencségekkel várják a közönséget, a belvárost pedig elárasztják a karikaturisták, a pantomimesek, az akrobaták, a zsonglőrök és a bohócok. A város főtere esténként szabadtéri mozivá változik, ahol a legjobb magyar vígjátékokat tekintheti meg a nagyérdemű, a helyi mozikban pedig a legújabb kasszasikeres filmeket játsszák kedvezményes áron a betérőknek.

– MTI –
– MTI Fotó: Balázs Attila –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .