KMSME – sikeres minősítő gyakorlat

    Az elmúlt hétvégén rendezték Nyíregyházán az egykori Vay laktanya helyén azt a minősítő gyakorlatot, melyen egy összetett, szimulált katasztrófahelyzetben szükséges beavatkozást, az ilyen helyzetekben végrehajtandó feladatokat és az eszközök, vezénylési, kommunikációs szabályok használatát gyakorolták a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület és az Erdély Mentőcsoport tagjai és önkéntesei. A két mentőcsapat összesen 27 tagja vett részt az eseményen.
kmsmeA két napos gyakorlat során a mentőcsapat a katasztrófa sújtotta területen történő beavatkozás minden elemét gyakorolta, a tábor felállítása, egészségügyi segélyhely építése, a mentéshez szükséges eszközök helyszínre juttatása volt az első része próbatételnek. A gyakorlaton sor került komoly felkészültséget és eszközparkot igénylő műszaki beavatkozásra, romos, statikailag rossz állapotú épületek biztosítására, épületrészek bontására, a kutyás egységek által megtalált vagy jelzett esetleges túlélőkhöz való hozzáférés megkönnyítése érdekében. A megtalált bajbajutottakhoz, ha kellett alpin technika segítségével juttatták el az egészségügyi személyzetet, akik a sérült stabilizálása után a helyszínen felállított ideiglenes kórház-sátorba szállították a sérültet. A Katasztrófavédelem munkatársai a mentési tevékenység minden elemét megfigyelték, elemezték, vizsgálták a kommunikációs és egyéb protokollok használatát, a műszaki és taktikai felkészültséget, valamint a mentési folyamat egészét, melynek célja hogy a KMSME csapata minél jobban tudjon együttműködni a hivatalos szervekkel baj esetén.img_3163
A gyakorlat végén a Katasztrófavédelem jelen lévő munkatársai értékelték a gyakorlatot. Elmondták, jól felkészült, nagy szaktudással rendelkező mentőcsapat munkáját láthatták és bár reményeik szerint csak gyakorlatokon fognak találkozni, de sokban támogathatja a hivatásos szervezet munkáját egy ilyen jól képzett, összeszokott, jól bevethető csapat. A jövőben a KMSME minősített esetben, Nyíregyháza Járási Kelet-magyarországi Speciális Mentő Csoportként is támogatja a hatóságok munkáját, segít a bajbajutottaknak. Az eseményen részt vett, és köszöntötte a jelenlévőket Dr. Szemán Sándor Nyíregyháza MJV címzetes főjegyzője és Dr. Galambos Ildikó a járási kormányhivatal hivatalvezetője.

– KMSME –
– Szöveg és fotó: Máté János –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .