Kiállítás a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban

    Az Európa Tanács 2001-ben a nyilvánította szeptember 26-át a Nyelvek Európai Napjává. A kezdeményezést felkarolta az Európai Bizottság is. Ebben az évben október 3-án lesz a két német állam egyesülésének 25. évfordulója is.
Az interaktív kiállítás, melyet az Osztrák Köztársaság Konzuli Képviselete és a Német Fórum Egyesület ebből a két alkalomból szervezett Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár III. emeleti kiállítóterében látogatható.

A kiállítás címe: Ortszeit / Helyi idő

A berlini fal leomlása után Stefan Koppelkamm képzőművész útra kelt Németország keleti felébe, s fényképezőgépével rögzítette, amit látott: épületeket és házsorokat, amelyek sokszor már málladoztak, ám még így is magukon viselték a rég letűnt múlt nyomait.
Jó tíz évvel később visszatért ugyanazokra a helyszínekre, és ugyanabból a látószögből még egyszer lefotózta a kelet-berlini, drezdai vagy zittaui motívumokat. Koppelkamm projektje, az „Ortszeit / Helyi idő” fekete-fehér fotókon dokumentálja a Kelet-és Nyugat-Németország közötti időeltolódást és a fal leomlása után fölgyorsult átalakulást. A homlokzatok és utcarészletek közvetlen szembeállításából olykor egész finoman és alig észrevehetően, máskor váratlan harsánysággal tűnnek elő a változások.

A kiállítási anyag honlapja előzetes és utólagos tájékozódást is lehetővé tesz, módszertani anyagokat is tartalmaz: http://www.goethe.de/ins/hu/bud/lhr/mat/wag/orz/huindex.htm

A kiállítás 2015. szeptember 29-ig tekinthető meg.

– Nyíregyháza MJV –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .