Kevesebb dohányt vesz át a termelőktől az idén az ULT Magyarország

    Nyíregyháza, 2016. február 16., kedd (MTI) – Jelentősen csökkenti dohánytermelő területeit, valamint a gazdálkodóktól átvett termésmennyiséget az idén az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt. – közölte az amerikai Universal Corporation nyíregyházi dohányfeldolgozójának vezérigazgatója a termelők részére szervezett fórumon kedden, Nyíregyházán.

Bittner Imre ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy az egész világon emelkednek az eladatlan dohánykészletek, a nyíregyházi feldolgozónak is készletproblémái keletkeztek a korábban felvásárolt és beraktározott dohány miatt.
Tavaly összesen 6100 tonnányi Virginia és Burley típusú dohányt termeltetett és vásárolt fel a többségükben szabolcsi szerződéses termelőktől a cég, harminc százalékkal kisebb mennyiséget, mint két évvel ezelőtt. Ennek ellenére a 2014-es és a 2015-ös termés nagy része még a raktárakban van eladatlan készletként – jelezte a vezérigazgató.
Bittner Imre elmondta, az idén a Virgina esetében várhatóan 1500-1600, a Burleynél 500-550 hektáros területre fognak szerződést kötni a termelőkkel, korábban a szerződött termőterület 2800, illetve 1200 hektár volt. Az ULT által átvett mennyiség is csökken 2016-ban: Virginiából a korábbi 5500-6000 tonnához képest az idén 3500 tonnát, míg Burleyből az átlagos 2500 tonna helyett csak 1000 tonnát vásárol meg a termelőktől a cég.
A fórumon a vezérigazgató hangsúlyozta, a társaság 2016-ot átmeneti évnek tekinti, a csökkentett területek ellenére minden eddigi termelővel szerződni akarnak. Tájékoztatása szerint az ULT a termelői területeket az elmúlt három évi átlagtermelés alapján korrigálja, valamint a kormány segítségével megpróbálják elérni, hogy a nagy multinacionális vevők visszatérjenek a magyarországi dohánypiacra.
Amennyiben 2017-re nem sikerül visszaemelni a korábbi területi és termelési volument, akkor jövőre tovább romlik a helyzet, hiszen az ULT Zrt. “egész biztosan” nem köt termelési szerződéseket a Burley dohányfajára – szögezte le Bittner Imre, hozzátéve, hogy ez a legtöbb kistermelőt érinteni fogja.
A vezérigazgató ugyanakkor jelezte, az intézkedés érinteni fogja a Virginia fajta területeit is, így – ha nem lesz pozitív változás -, körülbelül 2000 tonna átvett mennyiségre lehet számolni 2017-ben.
A nyíregyházi fermentáló ennek a mennyiségnek a többszörösét is fel tudja dolgozni, a kapacitáscsökkenés miatt viszont kényszerűségből “újabb fájó lépéseket” jelent be a cég, azaz valószínűleg megszünteti a dohányfeldolgozást – közölte Bittner Imre.
Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke a fórumon elmondta, megdöbbent a feldolgozó döntésén, bár már évek óta tudott volt, hogy az ULT-nek piaci problémái vannak. A Madosz kiáll a termelők változatlan nagyságrendű területéért, ennek érdekében a szervezet pedig a hazai és az európai illetékeseket is megkeresi – közölte.
Az elnök arra kérte az ULT vezetését, hogy gondolja át a döntését. Megjegyezte, az egyik évről a másikra véghezvitt radikális területi és mennyiségi csökkenés komoly problémákat okoz a termelőknek, amire a 2016-os termelési év tervezésekor nem gondolhattak. Rámutatott: azok a termelők, akik komolyan gondolták az idei termelési évet, már megvásárolták például a növények neveléséhez szükséges fóliát és tőzeget, lekötötték a termeléshez szükséges energiaforrásokat is.
A dohánytermelés Magyarországon mintegy húszezer embert foglalkoztat, főként a termőterület mintegy 80 százalékát adó kelet-magyarországi térségben.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .