Két fehér tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Nyíregyháza, 2015. április 9., csütörtök (MTI) – Két fehér tigris (Panthera tigris) érkezett a Nyíregyházi Állatparkba.
Az öt hónapos hím állatok egy állatcsere program keretében Franciaországból jöttek, ivarérett korukban a már Nyíregyházán élő nőstények párjának szánják őket a szakemberek – mondta a tigrisek csütörtöki bemutatása után Révészné Petró Zsuzsa szóvivő az MTI-nek.
A Nyíregyházi Állatparkban 2004 óta vannak fehér tigrisek, a most érkezett kölykökön kívül három ivarérett példányt tart a sóstógyógyfürdői látványosság. A szóvivő közlése szerint a megfelelő genetikai állomány kialakítása érdekében folyamatosan cserélik őket más állatkertekkel: többek közt a pozsonyi és a győri állatkertben élő tigrisek is innen kerültek jelenlegi tartóhelyükre, ahol már szaporodtak.
A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és a legerősebb. Egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Nyolc alfaja közül három, a bali, a kaszpi és a jávai mára teljesen kipusztult, a maradék ötöt – a szibériait, a bengálit, az indiait, a dél-kínait és a szumátrait – is veszélyeztetetté nyilvánították. Az alfajok közül a bengáli tigris a legnagyobb egyedszámú, jelenleg 3-4 ezer példány él belőle a természetben.
A fehér tigris a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. A természetben igen ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt túlélési képessége kisebb, mint normál színezetű társainak. Nevükkel ellentétben nem albínó állatok, kék szemük és rózsaszín orruk van, bundájuk fehér, amit fekete színű csíkok tarkítanak.
A világon körülbelül 250 fehér tigris él.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .