Ismét fészkel rétisas a Szatmár-Beregi-síkságon

Nyíregyháza, 2015. március 5., csütörtök (MTI) – Ismét fészkel rétisas a Szatmár-Beregi-síkságon, ahol a természetvédelmi őrök mindent megtesznek a költés zavartalanságának biztosítása érdekében.

Rétisas-a-szatmar-beregi-siksagonA fokozottan védett, nagytermetű ragadozó madár pár év kihagyás után alakított ki ismét költőhelyet a térségben – mondta el Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó természetvédelmi terület tájegységvezetője csütörtökön az MTI-nek.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának munkatársai 2010 óta rendszeresen figyelik az ivarérett rétisasokat a Felső-Tisza mentén. A madárfajnak legutóbb 2012-ben volt bizonyítottan fészkelése a természetvédelmi területen, akkor egy fióka repült ki.
A költés érdekessége volt, hogy a tojásrakó szülőpárt gyűrűzött madárként tartották nyilván. Az azonosítószámuk leolvasása után kiderült: az egyiket 2006-ban Jászkiséren, míg a másikat 2004-ben Hajdúböszörmény-Pródon jelölték meg, még fióka korában.
Habarics Béla kitért arra, hogy a rétisasok a nagyobb kiterjedésű tavak, folyók közelében telepednek meg. Fészküket öreg fákra rakják száraz ágakból, gallyakból. Az időjárástól függően már márciusban teljessé válik a fészekaljuk.
A madár átlagosan 1-3 tojást rak, és az első után a tojó elkezdi a kotlást, ennek következtében a fiókák között párnapos korkülönbség alakul ki.
A több mint egy hónapos kotlás után kikelt fiókákat a szülők vízimadarakkal, emlősökkel és halakkal táplálják. A megerősödött fiatal madarak június végén, július elején hagyják el a fészket.
A fokozottan védett rétisas természetvédelmi értéke egymillió forint.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .