Indul a Szárnyas Sárkány Hete Nyírbátorban

Nyíregyháza, 2016. július 4., hétfő (MTI) – Utca- és bábszínházi előadásokat, zenei koncerteket, gólyalábasok és hagyományőrzők műsorát kínálja az érdeklődőknek a pénteken (2016.07.08-10.) kezdődő Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Az idei évtől már az önkormányzat által, sorrendben huszonnegyedik alkalommal megrendezendő háromnapos programsorozat központi helyszíne a hagyományoknak megfelelően a Papok rétje lesz, ahol hétfőtől ráhangolásként egy sárkánytojás “számolja” az esemény kezdetéig hátralévő időt.
A fesztivál alapjául szolgáló legenda szerint évszázadokkal ezelőtt a városhoz közeli Ecsedi-láp mocsarában egy sárkány tanyázott, egy Bátor Opos nevű vitéz pedig elhatározta, hogy megöli az állatot. Súlyos buzogányával leszállt a mélybe és agyonverte a sárkányt, majd bizonyságul kitörte annak három fogát. A király megjutalmazta a vitézt, akitől a Báthoriak magukat származtatják, a három sárkányfog képmása pedig bekerült a család címerébe.
A nyírbátori református templom déli falán, Báthori István erdélyi vajda 1488-as címerkövén is megtalálható a sárkányrend jelvénye. A hős vitéz legendájára emlékezve a minorita templom körül megrendezett fesztivál végén minden évben újra és újra megidézik és legyőzik a fenevadat; az eltelt több mint húsz év alatt a sok száz fellépő között német, olasz, holland, sőt, dél-amerikai “sárkányölők” is megfordultak Nyírbátorban.
A programsorozat a péntek esti felvonulással kezdődik, a város kulcsának átadása után pedig elkezdődik a vasárnapig tartó műsorfolyam. A három nap alatt fellép többek közt a Bab Társulat, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színészei, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Brass in the Five, a Minestrone Band, a Selfish Murphy, a Tűzfészek Társulat és az Élőkép Egyesület. Sárkányjárgánnyal érkezik a Rutkai Bori Banda, “sárkányármányba” keverednek a Hórihorgas Hujákolók, de Nyírbátorba látogat a szlovákiai Csavar Színház, a Dió Trió, Sarkadi Bence és Pavel Vangeli marionett művészek, az Ágens Társulat, a Lobbanáspont Zsonglőr Kulturális és Művészeti Egyesület, a Vojtina Bábszínház, a Forrás Színház és a Cosa Polska, koncertet ad a CimbaliBand és Fricska Táncegyüttessel, illetve a Besh O Drom is.
A közönségnek állandó látványosságot ígérnek a fesztivál ideje alatt a gólyalábasok, csepűrágók, élőszobrok, de lesz látványstand, sárkányverő, bűvészde, fotószínház, bábjáték automata és Paprika Jancsi “csúzlizdája”. A program zárásaként vasárnap késő este a látványos sárkányégetést és az ilyenkor szokásos tűzijátékot rendezik meg.
A szervezők várják azokat a vállalkozó kedvű látogatókat, akik a nyitóeseményen szívesen bújnának sárkánybőrbe, hogy a színházi komédiásokkal közösen vonulhassanak végig a város utcáin. Az érdeklődők a forgatag legizgalmasabb pillanatait, meghatározó programjait saját felvevőkészülékeikkel is rögzíthetik: a kiemelkedő alkotásokat értékes nyereménnyel jutalmazzák, a legjobb összeállítást a helyi televízióban és a közösségi felületeken is bemutatják.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .