Hosszú távon tervez Debrecenben és Nyíregyházán a Veolia Energia Magyarország Zrt.

    Nyíregyháza/Debrecen, 2015. július 15., szerda (MTI) – Több évtizedre szóló jelenléttel tervez Debrecenben és Nyíregyházán is a Veolia Energia Magyarország Zrt. azt követően, hogy a társaság vette át az E.On-tól mindkét városban a helyi távhőtermelés alapjául szolgáló erőművi blokkokat – közölte a megvásárolt cégek ügyvezetője szerdán sajtótájékoztatón a cívisvárosban. A cég a nyírségi megyeszékhelyen a lakossági ügyfelek mellett a francia Michelint és az EKO Konzervipari Kft.-t is ellátja hőenergiával – mondta Nyíregyházán.
Vollár Attila elmondta: a debreceni erőmű több mint 31 ezer lakossági és 2200 céges fogyasztója számára termeli a távhőt, a nyíregyházi erőmű pedig 15 ezret meghaladó lakossági és több mint ezer egyéb ügyfelet lát el hőenergiával.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. stratégiai célnak tekinti a magyarországi távhőtermelő ágazatban meglévő pozícióinak erősítését: a vásárlással összesen 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővült a cégcsoport erőművi portfóliója – magyarázta az ügyvezető.
Hozzátette: a debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közvetve immár közel 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót lát el hőenergiával Magyarországon.
A Veolia Debrecenben a városvezetéssel együttműködve szeretné elérni, hogy a betelepülő termelővállalatok távhőellátó partnere legyen, például a most fejlesztés előtt álló repülőtéri ipari parkban – jegyezte meg a cégvezető.
Elsősorban olyan vállalkozások, például élelmiszeripari, gyógyszeripari, autóipari cégek jöhetnek szóba, amelyek tevékenysége, technológiája nagy mennyiségű hőt igényel.
Nyíregyházán a lakossági távhős fogyasztók mellett jelentős az ipari ügyfélcsoport is, a Veoliának a nagyfogyasztók közül a francia Michelinnel és EKO Konzervipari Kft.-vel van szerződése – ismertette a cégvezető. Vollár Attila közölte, az önkormányzattal való jó kapcsolat segíthet abban, hogy a jövőben Nyíregyházára betelepülő új gyárakat a francia érdekeltségű Veolia szolgálja ki hőenergiával.
Tájékoztatása szerint Nyíregyházán inkább gőzalapú az energiatermelés, Debrecenben pedig elsősorban forróvizes technológiát használnak. A nyírségi megyeszékhelyen az ipari ügyfelek miatt 200 terrajoule gőzigény van – tette hozzá.
A mintegy 16 ezer lakásban szolgáltató Nyírtávhő Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft.-vel 2022-ig kötött hosszú távú megállapodást a Veolia. “Érdekünk, hogy ezt a kapcsolatot hosszú évtizedekig még jobban elmélyítsük” – fogalmazott.
Vollár Attila elmondta azt is, hogy a debreceni és a nyíregyházi hőtermelő erőművekben jelenleg 110-en dolgoznak, a kombinált ciklusú – áramtermelésre szolgáló – erőművek (amelyek E.On tulajdonából ugyancsak átkerültek a Veoliahoz) továbbra is zárva vannak az alacsony villamosenergia-árak miatt.
Az MTI érdeklődésére közölte: a két új erőművükben jövőre 400 millió forintos korszerűsítést terveznek saját forrásból.
A vállalatcsoport tavalyi árbevétele 41,2 milliárd forint volt, az idén is hasonló árbevételt várnak – mondta.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. közel 600 munkavállalót foglalkoztat, országosan több mint 250 telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2012-ben 37,5 milliárd, 2013-ban 38 milliárd forint volt.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .