Hercegi utód – Charlotte Elizabeth Diana az új hercegnő neve

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London, 2015. május 4., hétfő (MTI) – A Charlotte Elizabeth Diana nevet kapta Vilmos herceg és Katalin hercegnő szombaton született második gyermeke.

A Kensington-palota – a hercegi házaspár londoni rezidenciája – hétfő délután bejelentette, hogy a gyermek hivatalos megszólítása Ő Királyi Fensége, Charlotte, Cambridge hercegnője.
Vilmos és Katalin is a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet viseli négy évvel ezelőtt kötött házasságuk óta.
A gyermek elnevezése majdnem mindenben igazolta a várakozásokat.
A londoni fogadóirodák már a hercegnő születése előtt szinte biztosra vették – ezért meglehetősen csekély nyereményeséllyel kínálták fogadásra -, hogy az újszülött nevei közül az egyik a Diana lesz. Ugyancsak nagy valószínűséggel – tehát szintén kis pénznyeremény-ígérettel – szerepelt a fogadási lehetőségek között az Elizabeth – Erzsébet – név is, tekintettel a királyi dédnagymamára, a 89 esztendős II. Erzsébet királynőre.
Charlotte Vilmos herceg édesapja, Károly trónörökös angol nevének – Charles – női változata, de ennek a névnek hosszú története van a brit királyi családban. Így hívták például III. György hitvesét is, aki 1761-ben esküdött örök hűséget az egy évvel korábban megkoronázott királynak.
III. György vásárolta esküvői ajándék gyanánt feleségének az akkor Buckingham House nevet viselő londoni kastélyt, amely azóta Buckingham-palota néven a brit királyi család első számú londoni rezidenciájává vált.
Charlotte a második keresztneve Katalin hercegnő húgának, Pippa Middletonnak.
Az alattvalók legtitkosabb reménye ugyanakkor az volt, hogy a szülők Vilmos herceg 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana emléke előtt is tisztelegni fognak a gyermek elnevezésével.
A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov már Vilmos és Katalin kislányának világra jötte előtt megkérdezte a briteket arról, hogy ha hercegnőjük születik, milyen nevet adnának neki, és a legtöbben, 12 százaléknyian a néhai Diana hercegnő nevét választották.
A vizsgálatba bevont 2200 fős mintán belül a második legnépszerűbb leánynév a Charlotte és az Alice volt, egyaránt 9-9 százalékos szavazataránnyal.
Alice a dédnagypapa, II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg édesanyjának neve volt, ám végül Vilmos és Katalin ezt a nevet nem választotta.
A házaspár a brit monarchia hagyományaihoz képest mind 21 hónapos elsőszülöttje, György herceg, mind György szombaton világra jött húga esetében rekordidő alatt bejelentette a gyermekek nevét. Károly trónörökösről, a nagypapáról – teljes nevén Károly Fülöp Artúr Györgyről – például csak születése után egy hónappal, 1948 decemberében, a keresztelő ceremónián derült ki, hogy szülei, vagyis II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg milyen neveket választottak neki.
Charlotte hercegnő bátyja, aki 2013. július 22-én született, a György Sándor Lajos – George Alexander Louis – neveket kapta, és világra jötte után szintén már két nappal közzétették elnevezését.
Vilmos és Katalin fiának hivatalos neve Ő Királyi Fensége, György, Cambridge hercege.
Húga, vagyis Charlotte hercegnő – nagyapja, Károly trónörökös, édesapja, Vilmos herceg, és bátyja, György után – a negyedik a brit trónutódlási sorban, így nem valószínű, hogy az Egyesült Királyság uralkodója lesz Charlotte királynőként.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .