Gyurcsány: megdőlt a Fidesz megverhetetlenségének mítosza

Nyíregyháza, 2015. április 28., kedd (MTI) – Az egy évvel ezelőtti, a Fidesz számára nagyon sikeres országgyűlési választás után a sorozatban elvesztett három időközi voksolással megdőlt a nagyobbik kormánypárt megverhetetlenségének mítosza – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egy politikai fórumon kedden Nyíregyházán.

Gyurcsány Ferenc több mint kétszáz szimpatizánsa előtt úgy fogalmazott, a Fidesz vereségeivel megrepedt a nemzeti együttműködés rendszere, “ha úgy tetszik, meztelen a király”.
Az ellenzéki politikus hozzátette, ez volt az elmúlt egy év legnagyobb meglepetése.
A DK elnöke kifejtette, három választásból kettőt “megnyertünk mi”, egyet pedig elvitt “a Fidesz radikális ellenzéke”, majd megjegyezte, az előző két győzelemmel a jövőben is kiegyezne. Azt mondta, Újpestet akár még meg is magyarázhatják, de Veszprémet már nem lehet, mivel ez a város évek óta a jobbközép egyik nagyon erős fellegvára volt.
“Ezt a Veszprémet olyan könnyen nyertük meg, hogy magunk sem hittük. Dúl az elégedetlenség az országban” – értékelte a helyzetet a DK vezetője. Gyurcsány Ferenc szerint sok ember szólítja meg a panaszaival, de nem a DK-t kritizálják, hanem a kormánnyal és az országgal kapcsolatos csalódásukat mondják el. Ébrednek az emberek – folytatta -, nem restellnek az utcán leszólítani egy ellenzéki politikust, és megosztani vele gondjaikat-bajaikat.
Szerinte az “elvett” iskolák és a kórházak miatt az emberek még csendben maradtak, most azonban már hallatják hangjukat. Az áprilisi tapolcai választást példának hozva Gyurcsány Ferenc úgy érvelt, a városiak azért szavaztak a Jobbikra, mert az embereknek elegük volt abból, hogy a várostól elvettek mindent az elmúlt időszakban.
Az elkeseredés, a kilátástalanság és a reménytelenség fordította szembe a kormánnyal a tapolcaiakat – tette hozzá. A DK vezetője pártja feladatának nevezte, hogy az ország lakosságának reményt nyújtson.
A rendszerváltozás óta eltelt két és fél évtizedre utalva azt mondta: a magyarok átlagos életszínvonala lényegében “tapodtat nem mozdult”, nagyon sokan sokkal rosszabbul élnek, mint huszonöt évvel ezelőtt. Az emberek emiatt elveszítették az alkotmányos rendbe és a demokráciába vetett hitüket, és utat nyitottak minden olyan “sarlatán eszmének”, amely az alkotmányos renddel és a demokráciával szembefordul.
Azért kell dolgozni, hogy az emberek jobban éljenek, mert akkor nagyobb lesz a “demokratikus rend” becsülete – vélekedett Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, ha nem így történik, akkor az emberek kételkedni fognak, hogy nem-e volt jobb az életük 1990 előtt.
A DK elnöke szerint Orbán Viktor azt üzente, hogy “elveszi szabadságunk egy részét, de majd biztosít nagyobb jólétet”. Hozzátette: “mi lett a vége? Nincs több szabadság se, meg nincsen nagyobb jólét se. Ha úgy tetszik, csöbörből vödörbe”.
A DK elnöke úgy véli, a demokrácia programját ki kell egészíteni a tisztességes emberi élet programjával. Ha erre képesek, akkor a magyarok milliói azt fogják mondani, hogy igazuk van, és jó itt élni, ám ha elbukik ez a program, akkor egyre inkább szélsőséges politikai megoldásokra fognak fanyalodni – jelentette ki.
Saját pártjáról szólva Gyurcsány Ferenc kiemelte, sok év munkája kellett ahhoz, hogy a DK-nak ma nagyjából félmillió szavazója legyen. Szerinte nem azok fogják vezetni a következő években Magyarországot, akik “valahonnan hirtelen előkerülnek”, hanem azok, akik a legtöbbet tanultak az elmúlt évekből.
Azt mondta: ő és a Demokratikus Koalíció politikusai talán jobban megértették, mit kell másképpen csinálni.

– MTI –
– MTI Fotó: Balázs Attila –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .