Győzelem Kishantoson: érvénytelen az egyik „új nyertes” szerződése, új eljárás indul

Sajtóközlemény – június 17, 2015
Budapest, 2015. június 17. – Érvénytelenítette a kishantosi földpályázat egyik „új nyertesének” szerződését ma a Fővárosi Törvényszék, és új eljárás indítására utasította az elsőfokú bíróságot. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ még 2013-ban indított pert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen, ám azt az elsőfokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság elutasította. A szerződés érvénytelenítése a gyakorlatban azt jelenti, hogy új pályázatot kell kiírni arra a földre.
A kishantosi biogazdaság az NFA által bérbeadott földterületek megpályáztatása, a pályázat elbírálása, az átadás-átvétel törvénytelen volta, több érvényes jogszabály és az eljárási rend sorozatos megsértése miatt indított pert 2013-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen. Ezt a keresetet 2014-ben a Pesti Központi Kerületi Bíróság érdemi tárgyalások és vizsgálat nélkül elsőfokon elutasította.
„Az a tény, hogy a Fővárosi Törvényszék új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot, és az általunk megtámadott szerződést az új nyertessel érvénytelenítette – ezzel jogosnak ítélve fellebezésünk minden pontját –, megerősíti hitünket abban, hogy még létezik pártatlan igazságszolgáltatás Magyarországon, és maradtak jogállamiságunknak még bástyái” – hangsúlyozta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális agrárkampány-felelőse.
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 2014 decemberében nyújtott be fellebbezést a Fővárosi Törvényszékhez mint másodfokú bírósághoz az NFA I. rendű, a Mező Vidék Bt. II. rendű és a Magyar Állam III. rendű alperesekkel szemben a földekre vonatkozó szerződések érvénytelenségének megállapítása és a korábban meghozott ítélet ellen. Ennek a keresetnek a másodfokú tárgyalása zajlott ma.
A Törvényszék az ítéletében azt is kimondta: az NFA-nak a Mező Vidék Bt.-vel mint új nyertessel kötött szerződése érvénytelen.
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ fellebbezésének legfőbb indoka az volt, hogy az elsőfokú bíróság a kereseti kérelmeiket hiányosan, illetve tévesen bírálta el, másrészt olyan kérelemről is döntött, melyet nem is terjesztettek elő. [1] A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítélete tehát szerintük megalapozatlan volt. Ítéletében mindezeket a Fővárosi Törvényszék is jogosnak találta.
Korábban már másodfokú, megfellebbezhetetlen döntés született arról is, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és Bitay Márton államtitkár valótlanságokat állítottak Kishantosról, amelyekkel döntésüket igyekeztek indokolni. Az ítélet elégtételre kötelezte őket. Ha a földek elvétele hazugságokon és törvénytelenségeken alapult, az elégtétel az, ha ezeket visszaadják jogos használójuknak, a kishantosi biogazdaságnak.

Greenpeace.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .