Gibbon született a Nyíregyházi Állatparkban

    Nyíregyháza, 2016. február 17., szerda (MTI) – Fehérkezű gibbon (Hylobates lar) kölyökkel gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark majomcsapata.

A látogatók szerdától láthatják a kéthónapos kölyköt az állatpark majomszigetén. Az utód ivarát egyelőre nem tudták megállapítani a gondozók, mivel a kicsi állandóan az anyja hasán lóg és nem hagyja el őt – közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő az MTI-vel.
A szakember elmondta, az utód születésével öttagúvá vált a gibboncsalád: a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében. A majompár frigye igen szerencsés, mivel ez a harmadik kicsinyük, ami Nyíregyházán született.
A fehérkezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit négy-héthónapos korig szoptatnak. A kicsi élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva tölti, majd a későbbiekben fokozatosan egyre több időt fog tölteni egyedül is a fák ágai között.
Érdekességük, hogy a szülőpár napfelkeltekor “duettet énekel”, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amelyet a kora reggeli és a déli órákban hallhatnak a látogatók és a park hotelében megszálló vendégek.
A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való életmódhoz alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, jellegzetes mozgással, egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon.
Főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben.
Az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket. Ehhez a kezdeményezéshez a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott, így a kölykök – amint ivarérettek lesznek – más európai állatkertbe kerülnek át.

– MTI –
– MTI Fotó: Balázs Attila –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .