Elfogadták Nyíregyháza 2017-es költségvetését

    Nyíregyháza, 2017. január 26., csütörtök (MTI) – Több mint 47 milliárd forintos főösszeggel elfogadta Nyíregyháza önkormányzatának 2017-es költségvetését csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

Az erről szóló határozat- és rendelettervezeteket 15 igen szavazattal két nem ellenében, öt tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők.
A hiány mértéke meghaladja a 11,1 milliárd forintot, ebből 9,8 milliárd forintot az előző évi költségvetési maradványból, 797 millió forintot hosszú lejáratú hitelből, 500 millió forintot pedig hosszú lejáratú kölcsön felvételével finanszíroznak – olvasható az elfogadott rendeletben.
Az önkormányzat a kiadások között 100 millió forint általános és 5 milliárd forintos céltartalékot állapított meg.
Az idei költségvetés több mint 21 milliárd forinttal haladja meg az előző évi pénzügyi tervet.
Az elfogadott rendelet kiemelten foglalkozik a városfejlesztéssel, a feladatok között szerepel például út- és járdaépítés, új autóbuszmegállók építése, a gyepmesteri telep bővítése. Az egyik legnagyobb beruházás egy új jégcsarnok felépítése lesz, ennek építési költsége várhatóan 481 millió forint, amelyhez az önkormányzat pályázati önerőt is biztosít. A helyhatóság 142 millió forintot nyert el pályázaton a kórház területére tervezett új óvoda megépítésére; ehhez a fejlesztéshez saját erőből 97 millió forintot tesz hozzá az önkormányzat.
A költségvetés emellett lehetőséget adott az önkormányzat intézményeiben dolgozó alacsony keresetű dolgozók juttatásainak és a köztisztviselői illetményalapnak a növelésére is.
Az intézmények épületeinek felújítására több mint 450 millió, települési támogatásokra mintegy 430 millió, sportcélokra 82 millió, kulturális nagyrendezvények megtartására és együttesek támogatására 52 millió forintot fordít a helyhatóság.
Az Integrált Közlekedésfejlesztés Operatív Program keretében 5 milliárd forintot fordítanak a város közösségi közlekedésének fejlesztésére 47 új autóbusz beszerzésével.
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a költségvetési rendelettervezet szavazása előtt elmondta, az önkormányzat összesen egymilliárd forintos saját erejű fejlesztéseket valósít meg 2017-ben. Emlékeztetett arra, hogy 2010 óta szigorú, költségtakarékos gazdálkodást folytat az önkormányzat, a sikeres európai uniós pályázatoknak és a saját bevételek emelkedésének köszönhetően pedig a korábbinál több pénz jut fejlesztésekre.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .