Együttműködési megállapodást kötött a NEKA és a Nyíregyházi Sportcentrum

Nyíregyháza, 2015. június 2., kedd (MTI) – Az utánpótlás-nevelés segítését célzó együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Nyíregyházi Sportcentrum kedden.

Mocsai Tamás, a NEKA menedzser-igazgatója a megállapodás aláírása előtt tartott nyíregyházi sajtótájékoztatón elmondta, a szervezet az utánpótlásképzésben résztvevő gyerekeknek szeretne életpálya-modellt biztosítani, a rendszer kialakításához pedig partneregyesületeket és bázisokat keresnek.
A magyar sport utánpótlásának képzése az utóbbi években nem volt megfelelő, holott minden felnőtt csapat eredménye a fiatalabbaktól függ – hangsúlyozta a korábbi válogatott kézilabdázó.
“A sportpályákhoz kell vonzani gyerekeket, ahol megtanulhatják az akarat, a csapatszellem és a küzdeni tudás fogalmát, valamint hitet kapnak” – mondta Mocsai Tamás. Közlése szerint az akadémián elsősorban elitképzést szeretnének megvalósítani, ehhez nyújtanának segítséget a gyerekeket felkaroló és ebben a rendszerben nevelő partnerszervezetek.
Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a megállapodással a sportcentrum hivatalosan is a NEKA együttműködő partnere lett. A megyéből a legtehetségesebb gyerekek Nyíregyházára, majd az akadémiára kerülnek, a képzést elvégző fiatalok közül – aki akar – térítésmentesen visszajöhet majd a nyírségi megyeszékhelyre kézilabdázni – magyarázta.
“A NEKA ezzel rálátást kaphat az utánpótlás tekintetében a nyíregyházi térségre, azaz lényegében felvevőbázisnak tekinti a várost” – tette hozzá Kósa Árpád.
A férfi NB I/B keleti csoportjában idén ezüstérmes Nyíregyháza számára fontos, hogy az elért jó eredmények mellett kiépítse az utánpótlásbázisát – hangsúlyozta Varga Zsolt, a Nyíregyházi Kézilabda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a kézilabda helyi népszerűségét jelzi, hogy Nyíregyházán több mint négyszáz gyermek űzi ezt a sportot.
Kovács Ferenc, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere szerint Nyíregyházán elsősorban az utánpótláscsapatokat szeretnék még jobban megerősíteni. Ehhez adnak hátteret a korábban elindított infrastruktúra-fejlesztések is: a Bujtosi Szabadidő Csarnok belső felújítására már kiírták a tendert, a létesítmény remélhetőleg a jövő év elejére teljesen elkészül.
“Törekszünk a tornatermek és sportcsarnokok felújítására, és két éven belül eljuthat oda a város, hogy az összes utánpótláscsapat teljesen új körülmények között dolgozhat” – tette hozzá a kormánypárti városvezető.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .