Csúcstechnológiát képviselő onkológiai eszközök a nyíregyházi kórházban

Nyíregyháza, 2015. február 26., csütörtök (MTI) – Több mint 1,5 milliárd forint értékű, csúcstechnológiát képviselő onkológiai gyógyító eszközöket kapott a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház, ahol meg is kezdték a nagy értékű berendezések szerelését – közölte Vitkai Éva, a gyógyintézet sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

Az intézmény a 14,5 milliárd forint értékű tömbkórház-építési projekt keretében hozza létre a teljes körű onkológiai betegellátó részlegét, ahol június 1-jén kezdődnek meg a legmodernebbnek tartott kezelések.
A sajtófőnök kiemelte: mivel egy sugárterápiás ciklus alatt a kezelések helyszínét nem lehet megváltoztatni, március 16-ig a már megkezdett terápiákat a régi gyógyító eszközökön befejezik a nyíregyházi kórházban. Utána a pácienseket pedig átirányítják ellátásra a Debreceni Egyetem klinikai központjának onkológiai tanszékére.
Az új nyíregyházi onkológiai centrum a ma elérhető daganatterápiás kezelések szinte mindegyikének a feltételét megteremti majd a Jósa András Oktatókórházban. A központban biztosítják az ambuláns és a fekvőbeteg-ellátás teljes elkülönülésének infrastrukturális kereteit is.
A fekvőbetegeket korszerűbb körülmények között helyezhetik majd el, míg a járóbeteg-ellátás gördülékenyebbé válik.
A nyíregyházi kórházban évente 1000-1200 új beteget látnak el a csaknem 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett.
Az új onkológiai centrumban a másfélezernyi beteg nyár elejétől a legmagasabb szintű onkoradiológiai ellátást kaphatja majd meg. A két új lineáris gyorsító tervezőrendszer, a dizometriai sugárzásmérő berendezések és a testüregi besugárzáshoz használatos brachyterápiás eszközök egyaránt pontosabb, az élő szöveteket jelentősen kímélő kezeléseket tesznek lehetővé. Az új CT-szimulátor a diagnosztizálás területén teremt jelentős előrelépést. A korszerű információs hálózati rendszer pedig szinte teljesen megakadályozza majd az esetleges emberi figyelmetlenségből adódható hibalehetőségeket.
Vitkai Éva kitért arra, hogy a meglévő onkoradiológiai bunkert el kell bontani a nyíregyházi kórházban, ami példa nélküli műszaki feladatot jelent. A munkálatok, amelyek során a két jelenlegi gyorsító berendezést is szétszerelik, szigorú sugárvédelmi előírások maradéktalan megtartása mellett március 16-án kezdődnek meg és május elején fejeződnek be.
Az új berendezéseket március 31-ig szerelik össze, a gyorsítók bemérése április 30-ig tart, majd következik egy 30 napos próbaüzem, amely esetlegesen csökkentett volumenű betegellátás formájában is megvalósulhat. Az új berendezések kezelőinek képzése már megkezdődött.
A március 16. és május 30. közötti időszakra szervezik meg a betegek átirányítását a debreceni klinikára, s gondoskodnak a szállításról, illetve minden egyéb feltétel biztosításáról. A betegek kezelése a Jósa András Oktatókórház szoros konziliáris együttműködése mellett történik majd a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .