Brókerbotrány – Quaestor: több mint ezer kártalanítási igény érkezett eddig

    Budapest, 2015. május 7., csütörtök (MTI) – A Quaestor-kötvényesektől, akik szerda óta nyújthatják be kártalanítási igényüket, eddig több mint ezer kérelem érkezett – mondta a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatója csütörtökön este az M1 aktuális csatornán.

Farkas Péter elmondta: május 6. és június 5. között a Quaestor-kötvényesek nyújthatják be igényüket, az egyéb értékpapírok tulajdonosai egy másik eljárásban május 22-től terjeszthetik be kérelmüket. A kötvényesektől eltérően erre egy év áll rendelkezésükre, és 20 ezer euróig (6 millió forintig) kártalanítja őket a Beva. (A kötvény-tulajdonosokat törvény alapján 30 millió forintig.)
A Beva ügyvezető igazgatója beszámolt arról is, hogy több mint 1000 befektetőnek van 30 millió forint feletti követelése. Felhívta a figyelmet arra, tőlük a Beva és Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) által nyújtott 30 millió forintos kifizetéssel a QKKA a teljes követelést megvásárolja. A másik megoldás számukra az lehet, hogy megpróbálják a felszámolási eljárásban érvényesíteni követelésüket, ha abban bíznak, hogy ott nagyobb lehet a megtérülés.
Farkas Péter elmondta: fennáll annak a veszélye, hogy “potyautasok” is hozzájuthatnak kifizetéshez. A Quaestor holdingcégénél, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél is vannak ügyfélkövetelések, a cég azonban nem volt jogosult értékpapír-számla vezetésére, jogszerűen nem állíthat ki igazolást, esetében más módon kell az ügyfeleknek igazolniuk, hogy milyen követeléssel rendelkeznek a céggel szemben – fejtette ki.
Hozzátette: e cég vezetője most börtönben van, semmilyen hatósági kontroll nincs a cég fölött, elvileg fennáll a lehetőség, hogy ott illegális dolgok történjenek, amit azonban a hiteles dokumentumok vizsgálatával valamilyen szinten korlátozni lehet.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .