Beiktatták tisztségébe a Nyíregyházi Egyházmegye görögkatolikus apostoli kormányzóját

    Nyíregyháza, 2015. június 13., szombat (MTI) – Ünnepélyes vecsernye keretében beiktatták tisztségébe a Ferenc pápa által megalapított Nyíregyházi Egyházmegye görögkatolikus apostoli kormányzóját, Orosz Atanázt, miskolci megyés püspököt a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen szombaton.

A nyírségi nagyváros Bethlen Gábor utcai székesegyházában több száz hívő, valamint egyházi és világi vezetők előtt Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezetésével bemutatott szentmise után a kormányzói kinevezésről, illetve a Nyíregyházi Egyházmegye létrejöttéről rendelkező pápai bullát és dekrétumot Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, budapesti vatikáni nagykövet hirdette ki.
Orosz Atanáz ideiglenes jelleggel irányítja apostoli kormányzóként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére kiterjedően működő új Nyíregyházi Egyházmegyét, mindaddig, amíg a pápa nem rendelkezik az egyházmegye első görögkatolikus püspökének kinevezéséről.
Alberto Bottari de Castello nuncius kitért arra, hogy a felgyorsított egyház-alapítási folyamat miatt nem volt elegendő idő a végleges szabolcsi főpásztor megtalálására”, így a pápa “a minden joggal és kötelezettséggel felruházott Orosz Atanáz miskolci püspököt bízta meg az új egyházmegye működésének megszervezésével”.
Az ünnepélyes beiktatási szertartáson részt vettek a helyi egyházak vezető papjai, valamint a világi vezetők közül Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Ulrich Attila (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza alpolgármestere.
Ferenc pápa 2015. március 19-én kelt apostoli konstitúciójával sajátjogú egyházat alapított a magyarországi görögkatolikusoknak. Az egyházfő a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház – amely a római katolikus érsekség megfelelője – központjává a Hajdúdorogi Egyházmegyét mint főegyházmegyét tette meg, debreceni székhellyel. A Miskolci Apostoli Exarchátusnak pedig egyházmegyei rangot adományozott, illetve Szabolcs megye közigazgatási területére vonatkozóan létrehozta a Nyíregyházi Egyházmegyét.
A pápa a Hajdúdorogi Metropólia vezetőjévé, érsek-metropolitájává Kocsis Fülöpöt, a Hajdúdorogi Egyházmegye eddigi püspökét nevezte ki, akit pénteken iktattak be ünnepélyesen egyházvezetői tisztségébe a hajdú-bihari megyeszékhelyen.
Az új Miskolci Egyházmegye püspökének kinevezett Orosz Atanázt pedig szombat délelőtt iktatták be a borsodi megyeszékhelyen, majd a Nyíregyházi Egyházmegye alapítását ünneplő szertartáson vette át az apostoli kormányzói megbízást Alberto Bottari de Castellótól.

– MTI –
– Fotó: hiradoponthu –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .