Árvízvédelmi töltés épül Kisvarsány ófalui részén

Nyíregyháza, 2015. május 4., hétfő (MTI) – Az Európai Unió csaknem 900 millió forint összegű pályázati támogatásából árvízvédelmi töltés épül Kisvarsány ófalui részén – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Tiba Péter (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a két kilométer hosszú gát a Tisza áradásaitól védi majd meg a falurészt, ahol mintegy félszáz lakásban több mint százan élnek, és a településrészen található a község 18. században épült, műemléki védelem alatt álló református temploma is.
Eddig Kisvarsány-Ófalut egy nyári gát védte az árvizektől. A legutóbbi, 2001-es tiszai gátszakadás mintegy 80 millió forintos kárt okozott a falurész lakóházaiban.
Az új töltés, amely U-alakban északról és délről kerüli meg Kisvarsány-Ófalu házait, és csatlakozik a Tisza fő védvonalának gátrendszeréhez, a vízügyi szakemberek szerint teljes védelmet nyújt majd a várható árhullámok ellen.
A polgármester tájékoztatása szerint a kisvarsányi önkormányzat 896,4 millió forintos uniós támogatást kapott a gátépítéshez. Saját forrást a helyhatóságnak nem kell adnia a fejlesztéshez, a kapott összeg teljes egészében fedezi a költségeket.
A töltést egy konzorcium építi, amelynek tagja a budapesti Magyar Vízépítő Zrt., a múcsonyi Diamit Zrt. és a tatai Zöld Út Kft. Jelenleg már a gát földmunkáit végzik a három cég szakemberei, várhatóan augusztus végére fejezik be az építkezést.
Tiba Péter szólt arról is, hogy a csaknem 1100 lakosú, Tisza menti, Vásárosnaményhoz közeli településen még egy környezetvédelmi beruházást valósítanak meg, a régi hulladéklerakó-telep rekultivációját végzik. A 23 millió forintos, ugyancsak európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztés munkálatai befejezéshez közelednek.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .