A magyar dal napja – Kiírták a magyar dal idei fővárosa pályázatot

    Budapest, 2015. május 19., kedd (MTI) – Meghirdették a magyar dal idei fővárosára vonatkozó pályázatot: a magyar dal napját 2015-ben szeptember 13-án vasárnap rendezik meg, a pályázó városok június 15-ig jelentkezhetnek.

A pályázaton Budapest és a fővárosi kerületek kivételével valamennyi magyarországi település helyi önkormányzata, a helyi önkormányzat intézménye, vidéki városban működő társadalmi szervezet, illetve vállalkozás vagy más jogi személy részt vehet – tájékoztatta Presser Gábor, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. alapítója, valamint Szabó Edit ügyvezető kedden az MTI-t.
A magyar dal fővárosa címet az a város kaphatja meg, amelynek – mint a pályázás feltételei között szerepel – szándékában áll 2015. szeptember 13-án vasárnap különleges, egyedülálló programmal ünnepelni a magyar dal napját. A pályázó városoknak biztosítaniuk kell a magyar dal fővárosa programhoz szükséges helyszíneket, valamint az esemény pénzügyi hátterét, a program politikamentes megszervezését.
A pályázónak projekttervet kell készítenie, amelyben ismerteti a tervezett műsorral és annak lebonyolításával kapcsolatos elképzeléseit, valamint csatolja a rendezvény helyszíneinek műszaki leírását, a tervezett fellépők névsorát és a tervezett költségvetést. A pályázatot a megvalósításra tett szándéknyilatkozattal a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. címére (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.), valamint e-mailen is meg kell küldeni a magyardalnapja@gmail.com címre. Beadási határidő: 2015. június 15.
A beérkezett pályázatokat művészekből, szakértőkből álló bírálóbizottság értékeli, a megvalósíthatóságot és a projekt megalapozottságát egyaránt mérlegelve. “Az elbírálás során előnyt jelent, ha a pályázó rendelkezik a települési önkormányzat, valamint a jelentkező szponzorok megvalósítást célzó szándéknyilatkozatával” – írták a szervezők, akik június 23-án hirdetik ki a győztes várost a rendezvény facebook oldalán.
A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. tervezett megszüntetése miatt a magyar dal fővárosa pályázat nyertese 2015-ben már csupán a címet birtokolja, az eddig megszokott országos promóciót a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. a továbbiakban nem biztosítja. A cím az évszámmal kiegészítve örökre a városé marad.
Először 2010-ben hirdették meg a magyar dal fővárosa pályázatot. A címet elsőként Eger, 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben Szombathely, 2014-ben Békéscsaba, tavaly pedig Hévíz viselhette.
A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban is megszervezik az eseményt. Tavaly országszerte mintegy 40 ezren látogatták a magyar dal napja rendezvényeit.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .