A közmunkaprogramba való bekerülésüket követelték helyi romák Tiszavasváriban

Nyíregyháza, 2015. március 4., szerda (MTI) – A helyi közmunkaprogramba történő bekerülést és a foglalkoztatást követelte mintegy száz roma szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban. A spontán szerveződést a rendőrség biztosította, rendőri beavatkozásra nem volt szükség.

Lakatos József, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője az MTI-nek elmondta, a járási hivatal előtt összegyűlt romák azt sérelmezték, hogy a közmunkaprogramba korábban felvett több mint száz emberrel az ígéretek ellenére mégsem írták alá a munkaszerződést, így ők kimaradtak a foglalkoztatásból.
Ezeknek az embereknek munkát ígértek, amiről már a kiértesítést is megkapták. Végül azonban nem alkalmazták őket, kimaradtak a programból, helyükre másokat vettek fel – közölte a kisebbségi vezető. Lakatos József szerint az alkalmazandók névsoráról senki sem egyeztetett a kisebbségi önkormányzattal, ezért csak utólag tudták meg azt, hogy sok embert az ígéretek ellenére mégsem alkalmaztak.
A járási hivatal munkatársainak ígérete szerint az állás nélkül maradtakat a következő, áprilisban induló közmunkaprogramban próbálják majd foglalkoztatni – fűzte hozzá Lakatos József.
Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere (Jobbik) az MTI-nek azt mondta, a kistérségi Start közmunkaprogramon belül csaknem háromszáz ember foglalkoztatását biztosították, azonban az alkalmazás feltételein a munkaszerződések aláírása előtt változtatott a munkaügyi központ, ezért maradt ki több mint száz ember a programból.
Mivel ezt sokan nehezményezték, számukra egy hatvan fős csoport indítását engedélyezte a munkaügyi központ a következő hónapokban – tette hozzá a polgármester.
Az MTI kereste a tiszavasvári munkaügyi központot, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.
Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Tiszavasváriban spontán szerveződés volt, a rendőrség a közterület rendjét biztosította. Rendőri intézkedés, illetve arra okot adó esemény vagy cselekmény nem történt – tette hozzá az őrnagy.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .