A közbeszerzési kartellek több mint 10 százalékkal növelhetik az árakat

Budapest, 2015. április 21., kedd (MTI) – Az ajánlattevők összejátszása közbeszerzési vagy koncessziós eljárásban veszélyezteti a közpénzek racionális felhasználását, óvatos becslések szerint akár több mint 10 százalékkal növelve az árakat – állapították meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakemberei.

A hivatal és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Kara által kedden rendezett konferencián gyakorlati és elméleti szakemberek tárták fel a közbeszerzési kartellek versenyjogi és büntetőjogi kapcsolódási pontjait.
A GVH szerint a közbeszerzési kartell a versenyjog súlyos megsértésének minősül, e mellett olyan veszélyes a társadalomra, hogy a büntetőjog bűncselekménynek minősíti.
A versenyhivatal idén kampányt indít – az uniós jogalkalmazás egyik legfontosabb eszközének – az engedékenységi politika céljának és hátterének bemutatására, hogy e jogintézmény eredményesebb alkalmazásával hatékonyabban érvényesíthesse a kartellek felderítéséhez és megszüntetéséhez fűződő közérdeket.
Annak ellenére, hogy a GVH számos eljárást indított versenykorlátozó magatartás miatt, továbbá a büntető törvénykönyvben 2005 óta szerepel törvényi tényállás a versenyt korlátozó megállapodásra, nem alakult ki annak büntető bírósági gyakorlata.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .