A gyakorlóiskola fenntartóváltása ellen demonstráltak Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2015. április 28., kedd (MTI) – Demonstráción tiltakoztak diákok, szülők és tanárok kedden az ellen, hogy a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola fenntartói jogát átadják a Klebelsberg Intézménytartó Központnak (Klik). A nyírségi megyeszékhelyen tüntetők tiltakozó petíciót adtak át a főiskola vezetőjének és a térségi országgyűlési képviselők meghatalmazottjainak. A szervezők szerint a demonstráción ezer-ezerötszázan vettek részt.

Az iskola szülői munkaközössége által meghirdetett tüntetés előtt tartott sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára az elmúlt héten levélben utasította az intézményt jelenleg fenntartó Nyíregyházi Főiskolát, hogy az iskola fenntartói jogának a Klik-nek történő átadásáról folytasson véleményezési eljárást az érintettekkel, így a szülői szervezetekkel is.
A szülői közösség egyértelműen ellenzi a fenntartóváltást és a Klik-be történő beolvadást – hangzott el a tájékoztatón. A szülők szerint a fenntartóváltást a minisztérium nem tudta elfogadható módon megindokolni, a változtatással pedig szerintük megszűnne az iskola szakmai, szervezeti önállósága és mozgástere.
A cél, hogy a mintegy 875 diákot oktató és 66 pedagógust alkalmazó iskolát továbbra is a főiskola működtesse, mert csak így maradhat fenn a városban egyedülálló “apáczais szellem” – hangsúlyozták, majd bemutatták az újságíróknak a fenntartóváltás ellen összegyűjtött, csaknem 2900 aláírást tartalmazó petíciót.
A szervezők egyúttal kifejezték szolidaritásukat az ország valamennyi, “átszervezésre ítélt” gyakorlóiskolájával.
A sajtótájékoztató után az iskola udvarán összegyűlt, fehér pólókat viselő, lufikat és transzparenseket tartó tanulók, szülők és tanárok tiltakozó menetben az Erdő soron és a Sóstói úton át a Nyíregyházi Főiskoláig vonultak, ahol átadták a petíciójukat Jánosi Zoltán rektornak. A gyerekek kezében “El a kezekkel az iskolámtól!” és a “Nem akarunk Klik tagságot!” táblák voltak, sokan közülük a “Szeretünk Apáczai!” feliratú zászlókat lobogtattak, többen az iskola dalát énekelték.
Jánosi Zoltán beszédében hangsúlyozta: nem egy végleges döntés elősegítésére, hanem véleményezésre kérte fel a minisztérium a főiskolát.
A véleménynyilvánítás egy formáját láthatjuk itt ma – fogalmazott a rektor, majd megígérte, hogy ennek az állásfoglalásnak nemcsak a dokumentumban leírt részét közvetíti majd, hanem azt is, hogy mint a tüntetésen tapasztalta, a tanulók ragaszkodnak az iskolájukhoz, jelenlegi formájában, és ennek kulturáltan adtak hangot.
“Ezt bele fogjuk komponálni” a szenátusi véleménybe és így segítjük minisztériumot a “jó döntés meghozatalában” – mondta Jánosi Zoltán.
A tüntetők ezután a Kossuth térre vonultak, ahol átadták petíciójukat a térségi kormánypárti képviselők meghatalmazottjainak.
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár múlt hét szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, semmilyen döntés nem született és nem is fog születni a gyakorlóiskolák átvételéről az egyetemek és az iskolák véleményének figyelembevétele nélkül.
Közlése szerint a tárca megvizsgálta az állami felsőoktatási intézmények által fenntartott gyakorlóiskolák működését, ennek alapján a 70 intézményből mindössze 9 esetében tűnik úgy, hogy nincs elegendő pedagógus-hallgatója az iskolának, tehát a felsőoktatási intézménynek nincs feltétlenül szüksége arra a gyakorlóiskolájára. Ezért kérte azt az államtitkárság az érintett felsőoktatási intézményektől, hogy május 8-áig vizsgálják meg, valóban szükségük van-e az adott gyakorlóiskolára. Amint ezek a vizsgálatok megtörténtek, a tárca, az egyetemek és az érintett gyakorlóhelyek közösen hoznak majd döntést arról, hogy ki legyen az adott gyakorlóiskola fenntartója – mondta Palkovics László.
Az államtitkár hozzátette, amennyiben az a döntés születik, hogy egy intézmény kerüljön át a Klik fenntartásába, különösebb változás nem lesz, mivel ezek az iskolák most is állami fenntartásban vannak, hiszen az egyetemek is állami fenntartásúak.

– MTI –
– MTI Fotó: Balázs Attila –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .