A gepárdok napját ünneplik a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza, 2015. december 4., péntek (MTI) – A nemzetközi gepárdnap alkalmából érdekességekkel és ingyen belépővel várja a leggyorsabb szárazföldi ragadozó iránt érdeklődőket a Nyíregyházi Állatpark december 4-én.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) december 4-ét a nemzetközi gepárdnapnak nyilvánította, ebből az alkalomból a namíbiai Gepárd Fajmegőrzési Alapítvány (Cheetah Conservation Fund) felhívást tett közzé, amellyel a jeles nap népszerűsítését szeretné elérni – tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője pénteken az MTI-t.
Elmondta, a Nyíregyházi Állatpark jelenleg három nőstény gepárdot (Acinonyx jubatus) tart, az intézmény emellett a fajmegőrzés és az oktatás szempontjából is fontosnak tartotta a nemzetközi kezdeményezéshez történő csatlakozást. A park pénteken megváltoztatta hivatalos közösségi oldalának borítóképet, az oldalon minden órában számos érdekesség olvasható az ikonikus állatokról.
A sóstógyógyfürdői látványosságba kilátogatókat akció is várja: aki pénteken gepárdnak festi ki magát, vagy gepárdmaszkot visel, ingyen léphet be a parkba.
A macskafélék családjába tartozó ragadozó eredetileg egész Afrikában elterjedt, Ázsiában az Arab-félszigettől India déli részéig élt. A IUCN vörös listája szerint a gepárd afrikai alfaja sebezhető státuszú, az ázsiai alfaja pedig kihalóban van; Afrikában is mindössze tízezer egyed él belőle a szabad természetben.
A gepárd a leggyorsabb szárazföldi emlős, sebessége rövid távon elérheti akár az óránkénti 110-120 kilométeres sebességet is. Régebben tömegesen vadászták bundájáért, ma élőhelyének beszűkülése és zsákmányállatai számának csökkenése okozza a legnagyobb gondot.
A többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába, viszonylag kis feje és félig visszahúzható karmai különböztetik meg. A teljesen vissza nem húzható karmok nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak nagy sebességnél, illetve segítenek a gyorsulásnál és a manőverezésben.
Nemének tudományos neve, az Acinonyx görögül “nem mozgó karmot”, míg a fajnév, a latin jubatus szó “sörényest” jelent.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .