2016-os ingatlanpiac Nyíregyházán – növekvő lakásárak

    Jelenleg az ingatlanpiacon a korábbi évekhez hasonlóan erős a kereslet, további növekedés azonban nem mutatkozik. Ez a tendencia az árak megtorpanását is maga után vonta, ami mindössze annyit jelent, hogy megálltak az eddig tapasztalt magas szinten, csökkenésről viszont nem beszélhetünk.

Használtlak-ok
Csökkenhet a használt lakások ára
piacesprofit.hu

Az új építésű lakások piacra kerülésével párhuzamosan csökken az új és a használt lakások ára közötti eltérés. A fővárosban napjainkra a két ingatlantípus közötti átlagos árkülönbség 100 ezer Ft alá csökkent, a megyei jogú városok között lényeges eltérések mutatkoznak. Egyes vidéki nagyvárosokban a két ingatlantípus közötti árkülönbség mindössze 39 ezer Ft, ebben az esetben szakértők szerint érdemesebb új építésű ingatlan vásárlása mellett dönteni. Amennyiben a következő időszakban a lakáspiaci árolló záródik, a használt lakások drágulása megállhat, az új lakások túlkínálata esetén pedig akár csökkenhet is az átlagos négyzetméterár.

Kedvező ingatlanárak Nyíregyházán
A nyíregyházi eladó lakások átlagos négyzetméterenkénti árai országos viszonylatban kedvezőnek számítanak, mintegy 35-45%-kal alacsonyabb áron vásárolhatóak meg, a családi házak átlagos Ft/m2 árszintje pedig az országos átlaggal szinte teljesen megegyezik. Egyes vidéki nagyvárosok viszonylatában a Nyíregyházán eladásra kínált ingatlanok árai kedvezőnek számítanak, családi házakhoz 10-40%-kal kedvezőbben, tégla-, és panelépítésű lakásokhoz pedig 8-45%-kal olcsóbban juthatunk.

Táblázat3
Nyíregyháza ingatlanárai az ország egyes nagyvárosival összevetve, illetve országos viszonylatban (Ft/m2)

Slágertermék a panel
Hazánk lakáspiacán továbbra is slágerterméknek számítanak a panellakások, idén több mint harmadával nőtt a kereslet az ingatlantípus iránt a tavalyi év azonos időszakához képest. A fővárosban az átlagos négyzetméterenkénti árak 31%-kal drágultak, a vidéki nagyvárosokban pedig 33%-kal kell többet fizetni éves összevetésben. A használt lakások piacán a panelek közel 30%-os árelőnyt élveznek a téglaépítésű társaikhoz képest, ennek köszönhető töretlen népszerűsége. Nyíregyházán 2015 január és 2016 január között a panel-, és téglalakások átlagos négyzetméterenkénti árai mérsékeltebb ütemben -6-7%-kal – változtak. Az idei év első felében a lakásárak visszafogott ütemben -4-6%-kal- emelkedtek, Nyíregyházán azonban ennél valamivel dinamikusabb változás mutatkozott. A téglalakások átlagárai 8%-kal, a panellakásoké több mint 10%-kal emelkedett.

– Gyulai Zsófia –
– www.ingatlannet.hu –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .