1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű balesete. Kereken 30 évvel ezelőtt.

    Dacára az elmúlt három évtizednek, még mindig 5 millióan élnek sugárszennyezett területeken. A sugárzás hatására megemelkedett a pajzsmirigy-, emlőrákos megbetegedések és a fogyatékosságok aránya, a szennyezett területeken genetikai elváltozások léptek fel az élővilág körében.

A Csernobil körüli erdők, ahonnan a helyiek a tüzelőfát gyűjtik, máig szennyezettek; éppúgy, mint a talaj, amelyben az élelmiszereket termesztik, és a folyók, amelyekből a halakat fogják.

Hiába igyekszik a nukleáris ipar és a kormányok elhitetni velünk, hogy egy atomerőmű-baleset után az emberek élete egy idő után visszaáll a normális kerékvágásba. A Greenpeace több éven át tartó kutatásainak eredményei azt bizonyítják, hogy a katasztrófa több száz generáción át pokollá teszi az emberek életét.

Ez kiderül a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyvében közölt interjúkból is, amelyeket az írónő a csernobili túlélőkkel készített.

Ha te is egyetértesz azzal, hogy a fukusimai és csernobili atomerőmű-katasztrófák után felelőtlenség az atomenergiában gondolkodni, és halaszthatatlanul át kell állni a megújuló energiaforrások használatára, oszd meg ez a videót a Facebookon!

És ha tudsz, gyere el a ma délutáni ingyenes könyvbemutatóra az OSA Csernobil Maraton című rendezvényén!
Helyszín: OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János utca 34.
Időpont: 17:30 (a könyvbemutató után filmvetítések!)

Forrás:
Perger András
kampányfelelős
Greenpeace

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .