Többmilliárdos barnamezős, zöldterületi és gyermekjóléti fejlesztések Nyíregyházán

    Nyíregyháza, 2016. április 28., csütörtök (MTI) – Csaknem 3,7 milliárd forint értékű, európai uniós támogatású, a terület- és településfejlesztési operatív program keretében megvalósuló barnamezős, zöldterületi és gyermekjóléti fejlesztésről döntött csütörtökön a nyíregyházi közgyűlés.

A Fidesz-KDNP-s többségű testület határozata szerint 1,74 milliárd forintot költenek majd a 120 ezres nagyváros Tiszavasvári útján lévő volt katonai laktanyák területének rendbetételére.
A település zöldterületeit 1,25 milliárd forintból fejlesztik, míg a helyi lakosok munkába állását segítő gyermekintézmény-fejlesztésre 700 millió forintot fordítanak a következő két-három évben.
Az integrált településfejlesztési stratégiai program keretében rendelkezésre álló forrásból az egykori katonai létesítmények 24 hektáros területén – amelyet térítésmentesen kapott meg a nyíregyházi önkormányzat az államtól – a többi között üzleti és kereskedelmi fejlesztési parkot hoznak létre.
A volt laktanyák déli részén technológiatranszfer-központot, továbbá parkokat, játszótereket, sportlétesítményeket, parkolókat is kialakítanak, valamint út- és közműhálózat épül. Az északi részen a helyhatóság más forrásból, a lakáskörülmények javítására a fiataloknak úgynevezett fecskeházat, míg az időseknek nyugdíjasházat és -otthont alakít majd ki.
A zöldterület-fejlesztés érinti a város központjában lévő, a színház, illetve a múzeum előtti Benczúr tér és Bessenyei tér felújítását, a Bujtos-ligetben lévő öt tó környékének rehabilitációját, egy ottani kiserdő rendbetételét, valamint kerékpárkölcsönző, nyilvános illemhelyek és parkolók építését.
A zöldterületeket fejlesztik a nyíregyházi kis- és nagykörút mentén, a Bujtos út és a Bocskai út, valamint a vasútállomáshoz közeli Arany János út térségében.
A gyermekintézmények fejlesztési programjában hat óvoda épületét korszerűsítik.
Az együttesen 3,69 milliárd forint összegű fejlesztéshez a nyíregyházi önkormányzatnak 149,5 millió forint önerőt kell biztosítania saját bevételeiből.

– MTI –

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .