Tirpák Fesztivál és Hungarikumok Találkozója

2015. szeptember 19.Nyíregyháza, Kossuth tér

A rendezvény fő szervezői:
 Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
 Nyíregyházi Civil Szervezetek (CIVIL Fórum)
 Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezete

Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre és minden évben nagyobb méreteket ölt ez a hagyományok ápolását előtérbe helyező nagyrendezvény. Azt, hogy mi került a tirpákok asztalára elsősorban életmódjuk határozta meg. Nyíregyháza körül kialakult egy mindmáig meglévő különleges településforma, a bokortanyák világa, itt éltek a tirpákok tavasztól őszig. Mindent megtermeltek amire szükségük volt. Hétköznap nagyon egyszerűen táplálkoztak. Reggelire szalonna, tepertő, vagy éppen krumpli lángos került az asztalra, ebédre köményes leves, utána valamilyen tésztaféle. Húsételeket vasárnap és ünnepnapokon tálaltak. Édesség gyanánt szívesen sütöttek a gyerekeknek Pipiskét, gyakran készítettek Görhét is. A hagyományos tirpák ételek közé tartozik a sokak által kedvelt sztrapacska, és a porlós tészta. Mivel a rendezvény középpontjában a kulturális értékközvetítés és a gasztronómia áll, ebben az évben is lesz a színpadi produkciók mellett főzőverseny, amely 3 kategóriában lett meghirdetve.

1. Profi csapatok
2. Amatőr csapatok
3. Szakiskolák részére.

Főzőversenyen résztvevő csapatok:
– Nyírségi Ízkirályok Egyesület
– Demecser Város Önkormányzata
– Napkorona Udvarház
– Észak-kelet magyarországi Cukrász Ipartestület
– Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Gasztronómai Egyesület
– Lugas Wellness és Konferenciai Hotel
– Svájci Lak
– Hotel Continent
– Népi Ízőrzők Lovagrendje
– Nagykárolyi Hagyományőrző Egyesület
– ELAMEN Zrt.

Főzőversenyen résztvevő iskolák:
– Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
– Lónyai Menyhért Szakközépiskola és Szakiskola
– Bencs László Szakiskola és Általános Iskola
– Tessedik Sámuel Szakiskola
2
– Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskolai
– Nagykállói Kállai Rudolf Szakiskola

Főzőversenyen résztvevő civil szervezetek:
– Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány Sz.Sz. B.M.-i Civil Információs Centrum
– Nyíregyházi Leány és Nőegylet Egyesület
– Generációk Mandabokori Szociális és Kulturális Egyesülete
– Boldog Jövő Alapítvány
– Jövő-Kép Alapítvány
– Átutazók Művészeti Egyesülete
– Fehérbot Sportegyesület
– Dialóg Nyugdíjas Egyesület
– Bokortanyák Egyesülete

Elkészített ételek:
kemencében sütött sütemények,
kemencés kalács,
málé,
mákos diós kalács (kőttes tészta),
görhe,
mákos bobájka,
csőröge,
pipiske,
fánk,
káposztás lángos,
hájas tészta,
túrós sütemény,
piskóta,
tirpák tekercs,
tökös béles,
mákos, diós, szilvás táska,
csőröge,
óriáspalacsinta,
mákos tengeri,
káposztaleves füstölt oldalassal,
tökös – répás lapcsánka,
tirpák parasztos sztrapacska,
körmös-csülkös káposzta kovászos házi cipóban,
szabolcsi frissen sült almáspite,
demecseri töltöttkáposzta,
babos káposzta cipóban,
lapcsánka,
töltött lángos (paprikáskrumplis, szilvalekváros),
tirpák pecsenye lapcsánkába töltve,
puliszkás finomságok,
karcagi birkapörkölt,
káposztás csirke.

Az ételek kizárólag kóstolójegyekért vásárolhatóak meg. Kóstolójegy a Kossuth téren 4 kijelölt helyen kapható szombaton, 1 db ára 300,- Ft. 3 Kiegészítő programként 13 órától „Családi marcipánfigura készítő verseny” is lesz melynek keretében városunk-megyénk jeles cukrász szakemberei mutatják meg a figurakészítés titkait.

A rendezvényen bemutatkozó hungarikumok:
Akácméz, csabai kolbász, karcagi birkapörkölt, gyulai kolbász, szikvíz, tokaji bor, pálinka (Pálinka Lovagrend kóstoltatásával), kalocsai népművészet, matyó népművészet.
Megvásárolható kézműves áruk és termékek: sajtok, lekvárok, tészták, gyümölcs, mangalicából készült finomságok, szürke marhából készült termékek.
Kiállítás tekinthető meg a tirpák népi háztartási eszközökből (tejes köcsög, laskaszűrő, pamnyicska, háromlábú öntöttvas edény stb.). A Sóstói Múzeumfalu munkatársai a helyszínen mutatják be a régi eszközök használatát.

TIRPÁK ÉS HUNGARIKUM FESZTIVÁL – színpadi programok
10.00: Táncegyüttesek és főzőcsapatok bevonulása – Szabolcsi Koncert Fúvószenekar
Köszöntőt mond: Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere
10.15-11.00: Szabolcs Néptáncegyüttes és csoportjainak előadása
11.00-11.45: Kisfigurás Táncegyüttes előadása
11.45-11.55: Nyírségi Tirpák Népzenei Együttes
12.00-12.15: Bokortanyák Lakosságáért Egyesület néptánccsoportja
12.20-13.00: Szatmár Táncegyüttes, Mátészalka
13.00-13.10: Bürkös zenekar
13.15-14.00: Zemplén Táncegyüttes, Sátoraljaújhely
14.00-14.45: Ajaki Hagyományőrző Egyesület
14.45-15.00: Tér-Táncház valamennyi együttessel, a járókelő bevonásával
15.00: Főzőverseny eredményhirdetése
16.00-17.00 Y2K Tánciskola
18.00-19.30 Mentha Project
20.00 Mészáros Árpád Zsolt és Vastag Csaba koncert

Éjfélig RETRO DISCO

Kísérő rendezvények:
Íjászat, Nagykárolyi Corvus Regia Sportegyesület.
Utcai önvédelmi fogások, közelharc technikák, női, gyermek önvédelmi technikák, botok,
kések elleni harci önvédelmi alkalmazások – Fekete László 4. mesterfokozatú Wing Tsun
Kung Fu Oktató a Magyarországi Szövetség egyik alapító tagja – Leung Ting Wing Tsun
Kung fu, Központi Iskola
Népi fajátékok
Tirpák konyha bemutatása, beszélgetés a tirpák hagyományokról

– Nyíregyháza MJV –